Bulvár-celeb

2023.11.08. 03:00

Egyre több helyen jelennek meg az ágyi poloskák, így lehet kiirtani őket

Több európai főváros szállodájában ágyi poloska-inváziót észleltek idén ősszel. Az utazásoknak köszönhetően hozzánk is elérhetnek a vérszívók, így különösen fontossá vált a védekezés ellenük.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrey_Popov

Az ágyi poloskák nálunk egyelőre nem okoznak akkora problémát, mint Párizsban vagy Athénben, de nem árt az elővigyázatosság. Ezek az apró, vérrel táplálkozó rovarok a nappali órákban a bútorok és szövetek ráncaiban és hasadékaiban bújnak meg, sötétedés után pedig előjönnek, hogy megkeressék a táplálékukat, melyek emberek vagy háziállatok is lehetnek.

Ellenük a legjobb fegyver a magasabb hőmérsékleten való mosás. Szakértők szerint 60 fokon már mind az állatok, mind a petéik elpusztulnak, 40 fokon azonban csak a poloskák, valamint a tojásaik 25 százaléka. Forró, gőzölő vasalóval is át lehet vasalni a kárpitbútorokat, mert a gőz a petéket is elpusztítja.

A poloskával szennyezett szöveteket érdemes zárható zacskóba tenni, melyet csak a mosógépbe helyezés után vegyünk le a szennyesről, hogy elkerüljük a petéik, valamint a rovarok szétszórását a lakásban. Ha van szárítógép, akkor a legmagasabb hőfokon, legalább harminc percig érdemes ezeket a szöveteket szárítani – írja az Express nyomán a life.hu.

Az ágyi poloska körülbelül lencsényi, szürkésbarna rovar, jól tűri az éhezést, 3–6 hónapig is elél táplálkozás nélkül. Be lehet vinni a lakásba például használt bútorral, a testhőmérséklet, szén-dioxid-kibocsátás, szuszogás észlelésével könnyen megtalálja az embert, vagyis a táplálékforrását. Szállodákban, villamoson, közterületeken is össze lehet szedni.

A védekezést a legjobb szakemberre bízni.

A bőrgyógyász elmondása szerint az ágyi poloska okozta csípések nagyon viszketnek, a betegek általában kivakarják a sebeket és bakteriálisan felülfertőződhetnek. Főleg a végtagokon és a háton jellemző a csípés. Nincs ellene semmiféle, a szúnyogriasztóhoz hasonló megoldás. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában