Gazdaság

2013.12.06. 09:27

Kacsavágóhíddá alakítják az orosházi barnevált

Úgy tudni, több száz dolgozónak biztosítja majd egy új vállalkozás a megélhetést.

Csete Ilona

Az orosházi barnevál, majd Merián Október 6. utcai telephelyén nagy munka zajlik. Ottjártunkkor valóban azt láttuk, hogy iparkodnak a kivitelezők. Az ok: december közepén átadják a kacsavágóhíd beruházásának az első ütemét.


Harangi Tibor neve ismerősen cseng az orosháziak körében, ő volt a Merian Rt. vezérigazgatója 2001-ben. Napjainkban a Pannon Fine Food Kft. cégvezetője. Ő beszélt a május óta felgyorsult eseményekről.

— Az Október 6. utcai telepet 2 éve megvásárolta a felszámolásból a Green Divizio Kft. Ez a társaság maga mellé vett tulajdonostársakat (kiskunfélegyházi Integrál Zrt., kiskunmajsai Mafarm Kft., Gél-Rak Kft., Anser-Branh Kft.), akik szintén liba- és kacsavágással, feldolgozással foglalkoznak, törzstelepeik vannak. Májusban kezdődött a tervezés, az engedélyezési eljárás. A kormány gazdaságélénkítő programjának, a Magyar Nemzeti Bank hitelkonstrukciójának, az MKB Bank rugalmas hozzáállásának köszönhetően jelentős, kedvező kamatozású, hosszú távú beruházási hitelhez jutottunk. A kivitelezés így 1,5 hónapja elkezdődhetett.

A cégvezető elmondta, kacsavágóhíd létesül Orosházán. Pecsenye, esetleg hízott kacsát vágnak majd, a tervek szerint évente 3 milliót. A beruházás több ütemben valósul meg.

— Kelet-Európában egyedül mi alkalmazzuk majd az úgynevezett hiperbaric technológiát. A gép megvétele előtt a Corvinus Egyetem élelmiszeripari tanszékvezetőivel közösen folytatottunk kutatásokat a hatékonyság érdekében. A gyártó állítása beigazolódott. Ha magas nyomáson kezeljük a terméket (6000 bar/3 perc), akkor a kórokozók (lisztéria, szalmonella) elpusztulnak. Az általunk gyártott termék eltarthatóságának ideje ezzel az eljárással megtriplázódik. Így olyan piacokra is bejuthatunk (skandináv országok), ahol eddig magyarországi cég a portékájával nem volt képes megvetni a lábát. December közepén tehát az első ütemmel végzünk, üzembe állítjuk ezt a korszerű berendezést, és elkezdődhet vele, rajta a munka. A tulajdonosok végeznek vágásokat máshol, de ha erre a speciális technológiára van igénye a piacnak, akkor azt nálunk oldják meg.

Harangi Tibor elmondta, a második ütemnek az 500 tonnás hűtőház beindítása a feladata, ott majd bértárolást folytatnak. A harmadik ütemben pedig megépülhet a vágó- és darabolósor, a csomagoló vonal. A beruházás 2014 szeptemberében válik teljessé.

A beruházáshoz az árualapot is meg kell teremteni. Harangi Tibor úgy fogalmazott, az a cél, hogy az alapanyag itt legyen a közelben. Helyben, a térségben számítanak a termelőkre. Várják a vállalkozókat, a beszállítókra nagy szükség van. A cég adja a technológiát, a szakmai hozzáértést.

— Az anyacégek biztosítják a kacsatörzseket (ezek itt találhatók Békés megyében). Vannak kiskacsáink, a jószágot kihelyezzük a termelőkhöz. A szakmai háttér adott, hiszen a tulajdonosok régen a szakmában dolgoznak — hangsúlyozta Harangi Tibor. A munkaerőigényről, a foglalkoztatásról is sok hír kapott szárnyra Orosházán.

Megtudtuk, jelenleg 27 dolgozója van a cégnek, a jövő év szeptemberére ez a létszám 200 lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!