Gazdaság

2013.11.30. 08:08

Kasszakáosz: bizonytalanság az online pénztárgépek körül

Egyre több üzletben kongatják meg a vészharangot, mert egyáltalán nem tartják biztosnak, hogy időben hozzájutnak az online pénztárgépekhez.

BEOL

Fotó:

Anélkül pedig bírságot kaphatnak, illetve a nagyobb boltokat be is zárhatják átmenetileg. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tárgyalásokat folytat a Nemzetgazdasági Minisztériummal a probléma megoldásáról, és NAV-ot is kérték, hogy ne sújtsák bírsággal a vétlen vállalkozásokat.

A problémák egyik része az internetes források tanulsága szerint azokban a döntően nagyobb üzletekben jelentkezik, amelyekben számítógép-alapú kasszát, úgynevezett nagykasszát használnak. Ezeket december 31-éig kell bekötni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Ez a folyamat azonban az első tapasztalatok szerint nem egyszerű folyamat, hiszen valamennyi bolthálózat, illetve üzletlánc saját számítógépes programot használ az árukészlet nyilvántartására, az eladott termékek nyomon követésére.

Ezeket a szoftvereket kell alkalmassá tenni arra, hogy a NAV által igényelt adatokat megfelelően kezelje, illetve azokat továbbítsa az adóhatósághoz. Ezután az átalakított számítógépes kasszát engedélyeztetni kell, a megfelelő mennyiségben le kell gyártani, majd telepíteni szükséges azokat. Mindez nem kétperces játék, nem beszélve arról, hogy egyébként is az esztendő egyik legaktívabb kereskedelmi időszaka következik, hiszen karácsony és szilveszter környékén jelentősen emelkedik a forgalom.

Emellett országszerte több tízezer kereskedőnek okoz bosszúságot, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal az egyik legnépszerűbb online pénztárgép több típusának engedélyét visszavonta, illetve felfüggesztette azt. Az eszközről az internetes források szerint is megoszlanak a vélemények, a helyzet azonban több mint visszás, rengetegen ugyanis már megrendelték az akkor éppen engedélyezett terméket. Most viszont azon törhetik a fejüket, hogy miként lesz így online pénztárgépük. A cég reményei szerint egyébként rövid időn belül mind a négy pénztárgéptípus olyan forgalmazási engedéllyel fog rendelkezni, amelyeknek a „Forgalomba hozatal megkezdhető” státusza igen lesz.

— Addig is azt szeretnénk elérni, hogy azon vállalkozásokat, amelyek jogkövetően jártak el, ne büntesse meg a NAV — hangsúlyozta Juhos János, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Mint elmondta, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tárgyalásokat folytat a Nemzetgazdasági Minisztériummal a probléma megoldásáról. Egyúttal kérték a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, hogy azokat a vállalkozásokat, melyek mai állapot szerint visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépet rendeltek meg - megrendelés leadásakor jogkövetően jártak el -, a kialakult helyzetre való tekintettel ne sújtsák további kiadásokkal. Kivételes esetként kezelve az érintetteket, kérték, hogy a bírságolásukat mellőzzék.

Juhos János arról is szólt, hogy a számlát adó kereskedőknek érdeke a feketegazdaság visszaszorítása.

— Bízunk abban, hogy megindul valami a területen, hiszen a kontárok jelentős károkat okoznak — ecsetelte lapunknak a szakember. — Kérdéses, hogy az online pénztárgépek ehhez miként járulnak hozzá, de a puding próbája az evés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!