Gazdaság

2013.10.24. 15:35

Százmillióból újítják fel a gyulai vasútállomást

A csütörtöki testületi ülésen ismertették, hogy tavasszal kezdődhetnek a munkálatok.

BEOL

— Várhatóan jövő tavasszal kezdődhet meg a gyulai vasútállomás mintegy 100 millió forintos felújítása — számolt be a MÁV-val folytatott tárgyalásokon elhangzott információkról a fürdővárosi képviselő-testület csütörtöki ülésén Alt Norbert. Az alpolgármester elmondta, a településnek hosszas egyeztetések után sikerült bekerülni azon városok és községek körébe, ahol a vasúttársaság felújítja majd az állomást.

— Eljuttattuk a MÁV-hoz az épületről készült régi fényképeket, hogy érzékeltessük milyen miliő illik a környezethez — fogalmazott Alt Norbert, aki kiemelte, a város ebben az évben elkészíttette azokat a terveket, amelyek mentén, megfelelő pályázati lehetőség esetén megtörténhetne az állomás környékének rendezése is.

A téma egyébként akkor került terítékre, amikor a testület arról döntött, hogy az önkormányzat bérbe veszi a MÁV Vagyonkezelő Zrt.-től a Gyula-Bicerén található vasúti épületet, s ott tanyai turizmussal kapcsolatos feladatokat valósít meg. 

— A Budapest felől vasúttal érkezők szinte ezt a helyet látják először Gyulából, fontos lenne, hogy rendezett kép fogadja az érkezőket — hangsúlyozta a döntés kapcsán dr. Görgényi Ernő polgármester.

A grémium a tanácskozáson jóváhagyta a Gyulahús Kft.-vel kötendő bérleti szerződést is.
Mint ismert, még februárban kezdte meg a működését az önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. amely a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát ingatlanjait és eszközeit bérelte jelentős, havi több tízmilliós nagyságrendű összegért.

Dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, a cég a magas bérleti díj ellenére az utóbbi három hónapban minimális profitot tudott felmutatni, ami alátámasztja a gyulai önkormányzat az év elején tett célkitűzéseit, miszerint a helyi húsipart megfelelő menedzsmenttel, egy városi tulajdonú gazdasági társaság formájában újra nyereségessé és sikeressé lehet tenni.
Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, a gyulai önkormányzat a közelmúltban megvásárolta a Gyulai Húskombinát Zrt. tulajdonában lévő ingatlanokat, ingóságokat, védjegyeket és logókat, valamint a cég által lízingelt és birtokolt, de az egyik bank tulajdonában lévő ingóságot.

Ezt a teljes vagyont a város most bérbe adja a Gyulahús Kft.-nek, a bérleti díjat pedig havi nettó 2 millió 511 ezer 750 forintos összegben állapítják meg. A kedvező bérleti díjjal is segíteni kívánják a cég eredményességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!