Gazdaság

2011.07.03. 16:54

Plázastop: eső után köpönyeg?

Pozitív, de megkésett elképzelésnek tartják Békés megyében a plázastop ötletét. A szakemberek szerint az újabb hipermarketek építésének befagyasztása nem elegendő a helyi vállalkozók és termelők helyzetbe hozásához.

P. G. - L. B.

Üdvözlendőnek, de egyben kissé megkésettnek tartja a plázastopról szóló elképzeléseket Juhos János, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.

Mint ismert, a közelmúltban az LMP állt elő az ötlettel, amely szerint egy ideig nem lehetne újabb hipermarketekre, bevásárolóközpontokra építési engedélyt kiadni. A moratórium alatt pedig az országgyűlésnek olyan jogszabályokat kellene elfogadnia, amelyek a mostaninál szigorúbb feltételeket szabna a multik számára.
Juhos János emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a kis boltok és a hazai termékekre specializálódott üzletláncok jelentősen visszaszorultak a piacon.

— Mindez súlyos problémákat generált. Egyrészt, miután a hipermarketek gyakran 60—70 százalékban külföldi termékeket forgalmaznak, a hazai termelés veszteségeket szenvedett — ecsetelte a kamara alelnöke. — Másrészt azt sem szabad elfelejteni, hogy a kisebb vállalkozások foglalkoztatják a hazai munkavállalók többségét.

Juhos János szerint sokkal átgondoltabb stratégiára, egy-egy új pláza nyitása előtt a helyi kamarák és vállalkozások véleményének kikérésére lenne szükség, ahogy az esélyegyenlőséget is biztosítani kellene a kis cégek számára, a hipermarketekkel szemben.

Balogh Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület Békés megyei alelnöke is úgy látja, hogy jó az ötlet, de a már meglévő plázák és hipermarketek is nehezen visszafordítható károkat okoznak a magyar termelőknek. A politikus hangsúlyozta, hogy az óriásboltok szemfényvesztő világot mutatnak, amely különösen a fiatalok számára nyújthat hamis világképet.
Az ideológiai problémák mellett Balogh Lajos minőségi problémákra is rávilágított: mint mondta, a legtöbb üzletláncban arra törekednek, hogy olcsón, nagy mennyiségű terméket árusítsanak, ami lépéshátrányba hozza a hazai agráriumban dolgozó, egészségesebb termények előállítására törekvő gazdákat.

— Összetett és átgondolt lépésekre van szükség, hogy megfelelő egyensúly legyen a gazdaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!