Gazdaság

2010.01.04. 18:59

Nem veszik komolyan a vagyonadót

Sok a bizonytalanság a napokban életbe lépett vagyonadóval kapcsolatban. Az ingatlanszakértők szerint az emberek nem veszik komolyan az új sarcot, mert a Fidesz bejelentette, ha áprilisban nyernek, eltörlik. Megyénkben a békéscsabaiak járnak a legrosszabbul a vagyonadó bevezetésével.

Cs. Á. - P. G.

Megyénkben a békéscsabaiak járnak a legrosszabbul a vagyonadó bevezetésével. Ugyanazért a 200 négyzetméteres, új építésű, nagy garázzsal bíró családi házért a megyeszékhelyen éves szinten több mint 200 ezer forintot kell fizetni. Ha ez a ház más Békés megyei városban található, már „csak” 175 ezer forintot kell leszurkolni. A rendelkezés furcsaságai közé tartozik, hogy ezután az ingatlan után ugyanannyit kell adózni akkor is, ha az Gyula belvárosában vagy éppen Dévaványán, Vésztőn, vagy Mezőkovácsházán található.

A falusiakat jóval kevésbé sújtja az új sarc. Az említett épület után egy kistelepülésen alig 80 ezer forint az adó. Igaz, itt sincs különbség abból a szempontból, hogy a megyeszékhely agglomerációs településének mondható Szabadkígyóson vagy éppen Kertészszigeten, esetleg Biharugrán, vagy Végegyházán van-e az ingatlan.

Az általunk megkérdezett ingatlanszakértők azt mondták, nem találkoztak nagyobb lakossági érdeklődéssel. Ez elsősorban annak tudható be, hogy sokan nem számolnak komolyan azzal, hogy tényleg fizetni kell. A Fidesz előre bejelentette, hogy ha nyer az áprilisi országgyűlési választásokon, eltörli az adónemet. A szakértők szerint emiatt az ideiglenesség miatt egyelőre a kiskapukat sem keresik az ügyfelek.

Az egyik legvalószínűbb reakció egyébként az lehet az érintettek részéről, hogy más családtag nevére írják át a drága, vagy éppen a második, harmadik, negyedik házat, lakást, nyaralót. A vagyonadó ugyanis nemcsak egy, hanem a tulajdonos valamennyi ingatlanára vonatkozik. Harmincmillió forintig évi 0,25, 30—50 millió forint között 0,35, 50 millió felett pedig 0,5 százalékot kell fizetni. Nem feltétlenül sarcolják meg viszont mindegyik ingatlant, az első 30 millióig, a második pedig 15 millióig adómentes. A harmadik, illetve a többi ingatlan viszont már az első forinttól adózik. Fizetni kell ezen túl a vízi, földi és légi járművekre. A nagy, 170 lóerőt meghaladó teljesítményű személygépkocsik után is a kasszához kell járulni.

— Szükség van az igazságosabb közteherviselésre, mégis félő, hogy a vagyonadó bevezetése a visszájára fordul majd — mondta lapunknak Juhos János. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint a döntéshozók kevés időt adtak az átállásra, az emberek valószínűleg nem készültek fel az új helyzetre. 
— Ezenkívül úgy tűnik, hogy több bizonytalansági tényező is övezi a vagyonadót, ami alkalmat adhat az előírás kijátszására. Még sajnos az is előfordulhat, hogy az ingatlanbefektetések egy része külföldre áramlik majd — tette hozzá Juhos János.  — Nem teljesen tisztázott az sem, hogy mi lesz azoknak az ingatlanoknak a sorsa, amelyek jelzáloggal vagy hitellel terheltek. Megadóztatják a hiteltörlesztést is?

Juhos János megerősítette, hogy társszervezetük, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara még tavaly az Alkotmánybírósághoz fordult a vagyonadó ügyében, kérve az arról szóló jogszabály megsemmisítését. A BKIK szerint egyébként az AB korábban olyan okok miatt semmisítette meg a luxusadóról szóló törvényt is, ami a vagyonadóval szemben is felróható.

Ezek is érdekelhetik