Gazdaság

2009.03.20. 09:18

Linamar: bajban van a kanadai anyacég is

A Portfolió.hu információi szerint nem csak a Linamar Hungary, hanem a kanadai anyacég is szorult helyzetbe került a gazdasági válság miatt, így elkerülhetetlennek tűnik 700-750 fő elbocsátása Orosházán és Békéscsabán.

BEOL

Mint korábban írtuk, 700-750 ember elbocsátását tervezi a BÉT-en is jegyzett orosházi Linamar Corporation, ami brutális, 40%-os leépítést jelentene a 2008. év végi záró létszámához képest. Mindeközben a vállalat kanadai anyacége állítólag hamarosan megszegi egyik hitelszerződését, így akár eladósorba is kerülhet.

Mindeközben úgy tűnik, hogy az autóipari értékesítések brutális visszaesése miatt az orosházi Linamar Hungary kanadai anyacége is hatalmas problémákkal küszködik. Az RBC Capital Markets szakértője, Nick Morton tegnap arról publikált egy elemzést, hogy szerinte a cég 12 havi gördülő EBITDA-ja veszélyesen leesett a konszolidált hitelállományához képest, amivel a vállalat várhatóan hamarosan megszegi egy fontos hitelszerződésének feltételeit.

"A GM, a Ford és Chysler észak-amerikai termelése az idei első negyedévben mintegy 50%-ot zuhant tavalyhoz képest és mivel ezek a Linamar Corporation legnagyobb vevői, a cég várhatóan nem tud eredményt termelni üzemi szinten az első negyedévben. Tekintve, hogy már a tavalyi második félév eredménye is gyenge volt a Linamarnál és a válság várhatóan az idén is legalább félévig eltart, becsléseink szerint a cég közel kerülhet hitelszerződése megszegéséhez" - írja az elemző.

Ha ez megtörténik, akkor a kanadai cég várhatóan nem tudja lehívni azt a feltöltődő hitelt, amely jelenleg 217 millió dollárt tartalmaz, ez pedig azt jelentené, hogy a cégnek nem lenne elegendő forrása egy októberben lejáró kötvényének törlesztésére.

A cég lehetőségei az alábbiak az elemzők szerint:

   1. A hitelszerződésének feltételeiről tárgyal a finanszírozó bankokkal, ezért biztosan magasabb kamatterhet kellene vállalnia.
   2. Az említett kötvény meghosszabbításáról tárgyal a hitelezőivel, ez szintén növekvő kamatterheket eredményezne.
   3. A családi tulajdonban lévő társaságot eladják a magyar származású tulajdonosok.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!