Ezért bújtatták fekete palástba a trófeát átvevő Messit

Eltérnek a vélemények arról, hogy Tamím bin Hamád Ál Száni, Katar emírje a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét követő díjátadón egy arany szegélyű, átlátszó fekete palástba bújtatta Lionel Messit.

Lionel Messi átveszi a FIFA-világkupát, a vb trófeáját Gianni Infantinótól, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöktől (balra) és Tamím bin Hamad ász-Száni sejktől. Fotós: MTI/EPA

Gary Lineker és Pablo Zabaleta volt válogatott labdarúgók a BBC szakértőiként értetlenül állnak a dolog előtt. Lineker szerint elrontottak egy „varázslatos pillanatot”, és „szégyennek” nevezte, hogy Messi argentin mezét eltakarták egy ilyen fontos pillanatban. Ezzel egyetértett Zabaleta is: „Ezt meg miért? Nincs rá magyarázat...”

Musztafa Baig, az exeteri egyetem iszlám tanszékének tanára azonban magyarázatot adott, és jelképesnek, valamint megtiszteltetésnek tartja a történteket. Kifejtette, a bist egy tradicionális hosszú ing, palást, ami leginkább uralkodói ruhadarabnak számít, továbbá olyan különleges alkalmak során hordják, mint vőlegények az esküvőjük napján, vagy diplomások a diplomaosztó ünnepségükön.

„A bist hordása valójában csak néhány kiválasztott ember kiváltsága, és Messit megtisztelték akkor, amikor a vállára tették” – mondta. Hozzátette: kimondottan fontos pillanatokban kerül elő a bist, és a vb-döntő egy ilyen, minden szempontból megfelelő pillanat volt.

Hozzátette: Messi azzal, hogy belebújt a bistbe, a helyi kultúrával azonosult, amit Katar számára nagyszerű dolognak nevezett, és a rendezők részéről okos húzásnak tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!