Felsőoktatás

2022.06.10. 11:00

Több hazai egyetem került fel a friss világrangsorra

A magyar egyetemek közül idén is a Szegedi Tudományegyetem vezeti a listát.

Az 551-560. helyezését megőrizve a legjobb magyar egyetemként végzett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a brit Quacquarelli Symonds (QS) idei világranglistáján – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint bővülő nemzetközi mezőnyben őrizte meg helyezését az SZTE az egyik legismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő cég minden évben elkészített felsőoktatási világrangsorán.

A szerdán közzétett QS World University Rankings 2023 összeállításakor az idén – a tavalyihoz képest – mintegy nyolcszázzal több, 2462 intézményt vizsgáltak, köztük 124 új belépő került be a rangsorolt 1422 egyetem közé.

Az idén kilencről tizenegyre emelkedett a vizsgált magyarországi intézmények száma is, a Debreceni Egyetem a 651-700., az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem a 701-750. helyen végzett, a 801-1000. helyre rangsorolták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a győri Széchenyi István Egyetemet, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet. Az 1001-1200. helyre került a Budapesti Corvinus Egyetem, a Miskolci Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem és az Óbudai Egyetem.

Több képzési szinten folytatott oktatási tevékenység, tudományterületi sokszínűség, nemzetközileg látható publikációs aktivitás szükséges ahhoz, hogy egy intézmény a globális listára kerülhessen. A feltételeknek megfelelő egyetemek rangsorolásakor hat szempontra figyelnek: az intézmény akadémiai elismertségét 40, a munkaadók visszajelzéseit 10, az oktatók és a hallgatók arányát 20, a tudományos munkák idézettségét 20 százalékos, valamint a nemzetközi hallgatók, illetve a nemzetközi oktatók, kutatók arányát 5-5 százalékos súllyal veszik figyelembe – áll a közleményben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!