kulturális hanyatlás

2019.01.04. 18:28

Ezer éve történt szökőár maradványait tárták fel egy kínai szigeten

A tudósok nagy mennyiségű porcelántörmeléket tártak fel a Kuangtung tartomány vizeiben lévő Nanao sziget partjain.

BANTEN, INDONESIA - DECEMBER 24: Indonesian Presiden Joko Widodo visits Mutiara Cinta Hotel damage by tsunami wave that hit the coastal Banten and Lampung area in Pandeglang districts, Banten, Indonesia on December 24, 2018. The tsunami that hit the coastal Banten and Lampung area on Saturday 22 December, resulting in damage to buildings and hundreds of fatalities. Eko Siswono Toyudho / Anadolu Agency

Forrás: AFP/Anadolu Agency

Fotó: Eko Siswono Toyudho

A kínai Műszaki Tudományegyetem, valamint a Kelet-kínai Általános Egyetem tudósainak vezetésével végzett kutatások szerint a Hongkongtól 250 kilométerre elterülő Nanao partjainak üledékrétegei a Szung-dinasztia korából (960-1279) származó kőtörmeléket és porcelándarabokat tartalmaznak.

Su Kao, a kelet-kínai egyetem munkatársa elmondta, hogy a sziget délkeleti csücskén lévő Szungcsing területen civilizált város állt, amely hivatalos égetőkemencékkel rendelkezett. Itt készítették a porcelánt a Szung-dinasztia középső periódusában.

A szökőár lerombolta a várost, semmilyen más kulturális emlék nyomát nem találták az üledékben a későbbi periódusokból egészen a Ming-dinasztia (1368-1644) kései időszakáig.

A híres Nanao-1, egy ősi kereskedelmi hajó a sziget partjaitól 2 kilométerre süllyedt el mintegy 69 évvel a szökőár előtt. A régészek a roncsról származó több mint 20 ezer antik darabot, köztük porcelánt és bronz érméket tártak fel.

A szökőár 1076-ban söpört végig Kína déli partvidékén a dél-kínai-tengeri Manila-árokban történt nagyerejű földrengés nyomán. A cunami kínai kutatók szerint a térség drasztikus kulturális hanyatlását idézte elő.

Kínai kutatók 2013-ban találták az első bizonyítékokat a mintegy ezer éve történt szökőárra a Dél-kínai-tengerben lévő Tungtao szigetén. A sziget körül megfigyelték, hogy a korallzátonyok és a kőzetek mintegy 200 méterre elmozdultak a szigettől. Arra a következtetésre jutottak, hogy ezt csak igen nagy erejű ár volt képes előidézni.

A kutatások alapján kezdődött meg Kínában az adatok gyűjtése az esetleges szökőárveszélyről a Dél-kínai-tengerben, tavaly a Manila-árokba szökőár-előrejelző bójákat telepítettek.

Kína déli partvidéke a világ egyik legsűrűbben lakott területe, itt terül el Hongkong, Makaó, Hsziamen és a több mint nyolcmilliós Kanton. A térségben működik a kelet-ázsiai ország számos atomerőműve. Az atomerőművek szökőár általi sebezhetőségét megmutatta a Japánt 2011-ben megrázó földrengés nyomán keletkezett cunami, amely tönkretette a fukusimai atomerőművet, jelentős környezeti katasztrófát okozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!