borjúboldogság

2018.04.13. 06:00

Elefántbébi-invázió a belga állatkertben

Hat hónapon belül a harmadik kiselefánt látott napvilágot szerdán egy belgiumi állatkertben, az ázsiai elefántborjú az első nőstény, amely idén a Plackendeal állatkertben született.

Fotós: BELGA/AFP

„Megszületett a harmadik elefántbébink, három egészséges borjú. Ennél jobban elefántgondozó már nem is lehet boldogabb” – mondta Ben Van Dyck, az elefántok gondozója.

Megszületése után 15 perccel már talpra állt a újabb jövevény,

és már stabilan járkál, tökéletesen egészséges – közölte az állatkert.

Az elefántcsalád immár 10 főre gyarapodott a Mechelenben lévő állatkertben, amely fajmentő program keretében segíti a veszélyeztetett fajok populációjának újranépesítését.

A boldog elefántcsalád
Forrás: AFP/BELGA/BELGA MAG | Fotós: Thierry Roge

Az ázsiai elefánt elterjedési területe élőhelyei elpusztítása miatt egyre zsugorodik, ma már inkább Dél- és Délkelet-Ázsiában él. A fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelenleg a veszélyeztetett fajok között tartja számon. Vadon mintegy 15 000 példányra tehető a háziasított elefántok száma.

Fogságban nagyon ritkán szaporodik. Állatkertekben a legnépszerűbb fajok közé tartozik, mivel könnyebben kezelhető afrikai rokonánál. Sok állatkertben tartanak ázsiai elefántokat, de tartásuk nagy méretük, nagy étvágyuk, fokozott törődésigényük miatt nem egyszerű feladat.

Borítókép: Az új jövevény a belga állatkertben

AFP / BELGA / BELGA MAG / Thierry Roge

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!