Szegedi kutatás

2022.03.19. 15:00

A napenergia újszerű hasznosítását vizsgáló kutatás indul

Az Európai Kutatási Tanács (ERC - European Research Council) 2 millió eurós támogatásával a napenergia újszerű hasznosítását vizsgáló, ötéves kutatási program indul Janáky Csaba vezetésével a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

A felsőoktatási intézmény közleménye szerint a kutató SunFlower (napraforgó) című projektjének megvalósításához nyerte el az ERC már nemzetközileg is elismert kutatók számára kiírt pályázatának támogatását.

   
A szakember kifejtette, teljesen új alapokon működő, hulladékot hasznosító fotoelektroszintetikus folyamatokat szeretnének vizsgálni olyan rendszerben, amelyben folyamatos áramlás történik.

   
A jövő zöld beruházásainak eredményeképpen valószínűleg a jelenlegi nagyüzemi és centralizált vegyipari folyamatok egy része átalakul olyan kisebb, koncentrált egységekre, amelyek lehetővé teszik, hogy a különböző termékeket a felhasználás helyén állítsák elő – közölte az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának docense.

   
A mostani kutatásban foto-elektrokémiai módszerekkel és a napelemekben található félvezető anyagokkal szeretnének forradalmian új kémiai reakciókat végrehajtani, hasonlóan ahhoz, ahogyan az a fotoszintézis során történik, csak sokkal nagyobb sebességgel. Elvileg egyesíthetők a fotoszintézis kémiai előnyei azzal a napenergia hasznosítási hatékonysággal, amit a napelemek tudnak nyújtani. A szegedi kutatók a két tudományterület legújabb vívmányait kívánják ötvözni, a hagyományos foto-elektrokémiai gondolkodástól elrugaszkodva, új szemlélettel, korábbi kutatási eredményeikre alapozva.

   
Janáky Csaba és munkatársai felfedező kutatási projektjükkel teljesen új tudományos-technológiai irányokat próbálnak kijelölni, de siker esetén az újításaikra - fotoelektrokémiai folyamatokra, illetve cellákra - a piaci, ipari szereplők is vevők lehetnek.

   
A SunFlower pályázat júniusban indul az SZTE-n, a 2 millió eurós támogatás eszközbeszerzésre, anyagköltségre és kutatói fizetésekre fordítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!