Budapesti kávézó

2022.01.22. 06:00

Mesterséges intelligencián alapuló, automata bisztró nyílt

A családi vállalkozás alapítója sikeresnek nevezte az első magyarországi automata bisztrót, és megjegyezte, hogy a mesterséges intelligencián alapuló technológiával bármilyen működő üzlet kasszamentessé alakítható.

Kende Gábor az MTI érdeklődésére elmondta, a Kende Gastro Zrt. tavaly márciusban írt alá teljesen automata üzletek kiépítésére kizárólagos, Magyarországra szóló együttműködési megállapodást az AiFi amerikai startuppal.

  

A technológiát 2018-ban fejlesztette az Amazon, majd több startup cég is foglalkozni kezdett hasonló rendszerek kiépítésével. A Kende Gastro számos céget megvizsgált, mielőtt az AiFi-t kiválasztotta. A technológia szabadalma így az AiFi-é, a magyar családi vállalkozás pedig az egyik európai forgalmazója, magyarországi kizárólagos joggal.

   

A technológiával felszerelt automata üzletekben nincs szükség pénztárosra, kamerákkal követik nyomon a vásárlást és azonosítják be a polcról levett termékeket, az üzletek pedig a nap 24 órájában üzemeltethetők.

A rendszer a polcról levett termékeket virtuális kosárba teszi, majd az ellenértéket automatikusan leemeli az applikációba elmentett bankkártyáról.

A Kende Gastro tavaly év végén az Agora Budapest irodaházban nyitotta meg az első  pénztármentes bisztróját, amely mintaboltként szolgál a technológia bemutatására – mondta a vezérigazgató. Hozzáfűzte, hogy ez az üzlet nem bevételközpontú, sokkal inkább az érdeklődő partnerek számára nyújt tárgyalási helyszínt, ahol közvetlenül megismerhetik a rendszert és annak működését.

   

A rendszer és az egység kialakítása mintegy 60 millió forintba került, a cég jóformán egy üres bérleményből alakította ki az ultramodern technológiával üzemelő bisztró-kávézót.

   

Elmondta, hogy három formában szeretnék a technológiát Magyarországon bevezetni. Elsőnek nevezte a „jelentős számú”, már ajánlatot kért partnerek elképzeléseinek megvalósítását. A második egy franchise hálózat kiépítése, a harmadik pedig a további saját üzletek megnyitása.

   

A kialakítás költségéről azt mondta, hogy egy 20 négyzetméteres szabványos alapterületű és berendezésű konténerüzlet kulcsrakészen, körülbelül 40 millió forintba kerül. A cégeknek szakmai tanácsadást nyújtanak a helyszínválasztással kapcsolatban, biztosítják az intelligens kamerarendszer technológiájának telepítését és beüzemelését. Ezen túl a működés során folyamatos IT-támogatást nyújtanak, továbbá kiértékelő jelentéseket a forgalomról, a vásárlókról és a vásárlás körülményeiről.

   

Ezzel a rendszerrel kiskereskedőknek is tudnak segíteni abban, hogy a már meglévő üzleteiket átalakítsák; „ez a jövő” – hangsúlyozta Kende Gábor. Véleménye szerint az automata rendszereknek a hagyományos boltok, közértek mellett számos felhasználási lehetősége van, például stadionokban, szállodákban.

   

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!