Csongrád-Csanád megye

2022.06.11. 08:00

A Szegedi Hadiparkkal nem lőhet mellé

A katonaélet szépségeire irányítja a figyelmet a Szegedi Hadipark, amelynek megtekintése akkor is kiváló programnak ígérkezik, ha gyerekekkel együtt érkezik a család. A honvédségi relikviákat és haditechnikai eszközöket bemutató park egész évben látogatható.

Sorkatonai szolgálat híján egyre kevesebben ismerik a magyar honvédségben zajló életet. Ezen igyekszik segíteni a Szegedi Hadipark, ahol a gyerekek játék, a fiatalok ismereteik bővítése közben, az idősebbek kicsit nosztalgiázva találkozhatnak a honvédség rendszeréből kivont, hatástalanított eszközökkel.

Testközelből láthatók

A látogatók találnak itt a katonaság mindennapjaihoz tartozó tárgyakat, közülük a történelem kedvelőinek figyelmét különösen a Magyar Néphadsereg idejéből és a még korábbról származó katonai relikviák köthetik le. A hadipark ideális terep arra, hogy a fiatalok megismerhessék a Magyar Honvédség munkáját, értékeit, szellemiségét.

Mit kínál a hadipark?

Több páncélost, helikoptert, löveget bocsát közszemlére a kiállítás, például MI-24D harci helikopterrel, T-55-ös harckocsival, 2SZ1 önjáró löveggel, osztrák SAURER 4k4fa járóképes lövészpáncélossal, FUG járóképes felderítő úszó gépjárművel, ZU-II vontatható légvédelmi ikercsöves géppuskával, D-44 85 mm-es páncéltörő ágyúval, M-30 122 mm-es tarackkal, SZ-60 57 mm-es légvédelmi gépágyúval, hatástalanított kézi lőfegyverek gyűjteményével, 1969-M mozgókonyhával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Beltéri kiállítás

Szegeden Mária Terézia kora óta mindig voltak laktanyák, de mára egyetlen működő katonai alakulat sem maradt a városban. Ha egy kellemes napot szeretne eltölteni közelmúltunk haditechnikai eszközei között, továbbá megtekintené a négy fegyvernemmel kapcsolatos beltéri kiállítást, ne habozzon! Ezzel a programmal nem lőhet mellé.

Harci helikopter, önjáró löveg, páncéltörő ágyú, felderítő úszó jármű, légvédelmi gépágyú és lőszergyűjtemény várja a Gomba utcai hadipark látogatóit.

Téglák őrzik a honvédek kézjegyeit

A Hattyas sori egykori Kossuth laktanyában 1897-től csaknem száz évig szolgáltak katonák. Az egykori kaszárnya ma az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar otthona. Az épületek téglái a mai napig őrzik az elmúlt évszázadban itt megforduló honvédek kézjegyét. A legfiatalabb szignó 1995–96-ból való. A honvédek tehát több mint hetven évig karcoltak rendületlenül az épületek tégláiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!