a hét embere

2019.09.02. 06:55

Kaliforniáig vezetett a csabai festő útja

Elemi szépség címmel nyílt meg Simon-Mazula Tibor első magyarországi önálló kiállítása a napokban a Munkácsy Mihály Múzeumban. A csabai születésű festőművész karrierje akkor indult be igazán, amikor 2010-ben San Franciscó­ba költözött, és elvégezte a rangos Academy of Art University mesterképzését. Itt kapta meg élete első díját, a legígéretesebb végzős hallgatónak járó Jövő Tehetsége elismerést. Azóta képeit neves gyűjtők és műkedvelő milliomosok vásárolják. Lapunk Simon-Mazula Tibort választotta a hét emberének.

Vágvölgyi Nóra

Sokan voltak kíváncsiak Simon-Mazula Tibor első önálló kiállítására, amelynek még ma is hatása alatt van a békéscsabai művész.

– Ez az első önálló tárlatom Magyarországon, méghozzá a szülővárosomban. Számomra múzeumban kiállítani teljesen más jelentőséggel bír, mint a galériákban vagy az art faireken, művészeti vásárokon. Az utóbbira legtöbbször el sem mennek az alkotók, az inkább a műgyűjtőknek szól, az eladás a célja. Míg a múzeumban az alkotó a művein keresztül megmutathatja magát a közönségnek –#mesélt a megnyitóról Simon-Mazula Tibor.

Simon-Mazula Tibor festményeit legtöbbször felesége ihleti

A festőművész a békéscsabai múzeumban kiállított képein az elemi szépséget igyekszik a nézők elé tárni. – Most éppen a szépség kérdésköre tölti ki az életemet. Ez az a fogalom, ami a 19. század végéig a művészek legelemibb kérdése volt, az egyik legfontosabb feladatuknak tartották, hogy a végtelen, megmagyarázhatatlan szépséget valamilyen módon bemutassák az embereknek. Ez egy olyan komplex téma, amellyel foglalkozni kell, s amelynek filozófiai mélysége van – hangsúlyozta lapunknak a művész.

Simon-Mazula Tibor képeinek több rétege van. Úgy véli, a felülettel való játék érzelmi töltést ad festményeinek. Éppen ezért az anyaggal való kapcsolat fontos része festészetének. – Engem az absztrakt és a narratív képek világa érdekel. Esszéket írok a képeimmel, a festmények egyfajta háromdimenziós megkövülései a mondandómnak, ahol kell, ott ordítanak, ha pedig csendben kell maradni, ott a textúra is lecsendesedik – osztotta meg a művész.

Bár már gyerekkorában megfogalmazódott benne, vannak dolgok, amiket ki szeretne fejezni, mégis évtizedeket kellett várnia arra, ez lehetővé váljon. Önmaga megtalálásához szüksége volt a San Franciscó-i élményekre, az egyetemi évekre.

– Akkoriban Dubajban éltünk, de váltani szerettünk volna. Ekkor olvastam az Academy of Art University mesterképzéséről, jelentkeztem és felvettek. Nem volt terv, csak elindultunk a feleségemmel, 36 évesen, két bőrönddel és 3500 dollárral a zsebünkben. Úgy éreztük, nincsen veszítenivalónk, legfeljebb hazajövünk, de nem így történt. A másfél évből négy, majd hét év lett. A vizsgakiállításom pedig annyira jól sikerült, hogy a 16 nagy képből eladtam 10-et – emlékezett vissza.

Innen már nem volt megállás: az Egyesült Államok legnevesebb galériái mutatták be festményeit, 2015-ben megnyerte a Bombay Sapphire Artisan Series művészeti versenyt, melynek során ötezer kortárs művészből tíz nyertest választottak ki, akiknek a műveit bemutatták Miamiban. Ezután sorra jöttek a megrendelések is, viszont a portrék helyett őt legtöbbször családok keresték meg, ilyenkor kiment a megrendelők házába, és az adott térbe festette meg elképzeléseit.

Fotók: Peter Virth

– Amit innen látunk, az csak egy szelet Amerikából, hiszen az 1950-es évektől fogva a nagyobb irányzatok, mint az expresszionizmus vagy a konceptuális művészet, mind innen indultak el. Engem elsősorban San Francisco vonzott, a kultúrája, az irodalma és a zenéje miatt. A 20. század második felében megjelenő jelentős gondolatok, alkotások szerintem mind itt születtek, ráadásul itt egyfajta rang művésznek lenni – fejtette ki az alkotó.

Arra a kérdésre, hogy merre tovább, úgy fogalmazott, számos gondolat foglalkoztatja most, ami még érlelődik benne. De emellett azt tervezik, hogy ismét elindulnak, hiszen a mai napig sok megkeresés érkezik külföldről a képeivel kapcsolatban.

Munkáit már albumba foglalták

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban mutatták be az Elemi szépség című kiállításhoz készített albumot. Simon-Mazula Tibor elmondta, a könyv négy részből áll, és az elmúlt évek kiállításainak anyagát gyűjti egy csokorba. Mindegyik egy-egy gondolatra van felfűzve: a kötődés, a hajnal, az emlékezés és az elemi szépség, melyeket a könyvben kilenc író és ő jár körbe. Hozzátette, a könyv egy, a kiállítást bemutató katalógusnak indult, amely időközben igencsak kinőtte magát.

– A békéscsabai Progresszív nyomda időt, energiát nem sajnálva készítette el ezt a kiadványt, amelyhez Belgiumból hozatták a papírt, a festményeket ábrázoló oldalak pedig külön le lettek lakkozva, hogy visszaadják a képek eredeti színeit és hangulatát – árulta el a békéscsabai festőművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!