a hét embere

2019.06.17. 06:55

Szűcs Judit óvodapedagógus sikerhez segíti a tehetségeket

Szűcs Judit óvodapedagógus Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjat vehetett át nemrég Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott országos tehetséggálán. Az elismerést kiváló tehetségfejlesztő kategóriában érdemelte ki. Szívügye a tehetségfejlesztés, sokat tesz azért, hogy a nehéz körülmények között élő, átlagon felüli adottsággal rendelkező gyermekek is differenciált fejlesztésben részesüljenek. Páratlan munkabírású, innovatív, intézményében a tehetségfejlesztés mozgatórugója. Ezért választottuk őt a hét emberének.

Csete Ilona

– Mindig óvónő akart lenni? Mi motiválta a pályaválasztását?

– Édesanyám 1959-ben került óvónőként Református­kovácsházára. Az óvoda udvarán nőttem fel, innen ered ehhez a korosztályhoz való kötődésem. Az érettségit követően gyermekfelügyelőként olyan támogató közösségbe kerültem, ahol bíztak bennem, s ahol rengeteget tanultam. Magamba szívtam a szakma alapjait, s ezzel a munícióval felvételiztem a Szarvasi Óvónő­képző Intézetbe.

– Édesanyja óvodájában kezdte a pályáját. Mit tanult tőle?

– Gyermekszeretetet, gyermekközpontúságot. Az ő hitvallását vallom: a szeretet a legfőbb módszer, minden egyéb másodlagos. Ha a gyerekek szeretnek óvodába járni, a szülők nyugodtak, hogy jó kezekben van legfőbb kincsük. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ezt a díjat (jelentése: jótól jót tanulni) akkor vehettem át, amikor anyukám a gyémántdiplomáját.

Szűcs Judit tehetségfejlesztő óvodapedagógus az országos tehetséggálán vehette át a Bonis Bona díjat /A szerző felvétele/

– Mondják, nem könnyű a mai gyerekek figyelmét megnyerni. Nehéz ma őket motiválni?

– A rohanó élet, a technikai fejlődés felgyorsulása nem segít bennünket abban, hogy a kicsik képességeit kibontakoztathassuk. Elvesznek az elektronikus kütyük bűvöletében. Jó pedagógusnak kell lenni, hogy megtaláljuk hozzájuk a megfelelő utat. De ha sikerül, az minden nehézségért kárpótol.

– Hűséges, 33 éve a mezőkovácsházi óvodában dolgozik. Motivált, folyamatosan tanul, ötletel, pályázatokat ír…

– Állandóan pörög az agyam. Éppen most zárunk le egy pályázatot, melyben visszahívtuk hét, különböző tehetségterületen jól teljesítő egykori ovisunkat. Sikeres nap volt, jó volna, ha ezt a gyakorlatot akár városi, akár járási szintre kiterjeszthetnénk.

– Tehetségműhelyeket vezet, ahol a gyermekek képességei mellett önértékelésüket, önbizalmukat is fejleszti. Innovációja az ötödik éve sikeres Mankala Bajnokság. Fejlesztő-innovátor mesterpedagógus-jelöltként rendületlenül törekszik a megújulásra, célja a jó gyakorlatok átadása helyi, regionális, megyei, országos szinten. Győzi energiával?

– Igen. A gyermekeim felnőttek, így a hivatásomban élem ki tenni akarásomat.

– A helyi képviselő-testület tagja 2014 óta. A várospolitika, a közélet is komoly elfoglaltsággal jár.

– Nagy kihívás számomra. Igazi lokálpatriótaként igyekszem ezt a munkát is végezni. Sokat tehetek azért, hogy városunkban megvalósuljon egy-egy jó kezdeményezés, program. Örülök, ha javaslataim támogatásra találnak.

– A nyarat mivel tölti?

– Olyan segédanyag elkészítésén dolgozom, ami segít a kollégáknak azonosítani a tehetségígéreteket, valamint mesterportfólióm védésére készülök. Nevelőtestületünk dr. Bagdi Emőke előadásán vesz részt Békéscsabán, és szakmai látogatást teszünk csanádpalotai partneróvodánkban. A mi ovink költözik, szeptemberben új helyen kezdjük a tanévet. Magánemberként, boldog nagymamaként unokázok, és szeretnék sok időt a természetben, túrázással tölteni.

Névjegy

Szűcs Judit 1987-ben diplomázott a Szarvasi Óvónőképző Intézetben. 1994-ben anyanyelvi fejlesztő és korrekciós nevelő, 2013-ban tehetségfejlesztő óvodapedagógus végzettséget szerzett. 33 éve dolgozik a Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsődében. Közreműködött az országos terjesztésű Heti terv ötlettár a mi óvodánkban szakmai kiadvány létrejöttében, önálló munkája az Anyanyelvi játékok gyűjteménye. Hat éve vezeti az általa kidolgozott Töprengő tehetségműhelyt. Munkáját 2013-ban Mezőkovácsháza Város Szolgálatáért elismeréssel, 2018-ban Polgármesteri Elismerő Oklevéllel jutalmazták. Két gyermeke, egy unokája van. Hobbija a túrázás, az utazás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!