A hét embere

2015.12.11. 16:34

Marik Lászlóné életének nagy szerelme a sport

Szerdán adták át a városháza dísztermében a Békéscsaba Sportjáért kitüntetéseket. Több évtizedes kiemelkedő sportolói, edzői és sportvezetői tevékenységéért kapta meg a rangos elismerést Marik Lászlóné Gyenes Katalin. Lapunk ezért választotta a hét emberének.

Verasztó Lajos

— Örül az elismerésnek?
— Nem számítottam arra, hogy én kapom ezt a díjat, amelynek nagyon örülök. Több mint ötven éve veszek részt aktívan a megyeszékhely sportéletében, és mindig igyekeztem a saját területemen a rám bízott feladatot maximálisan megoldani. Természetesen tudom, ez egyedül nem ment volna, de mindig voltak mellettem olyan segítők, akik szintén szorgalmasan tették a dolgukat.

— Röviden beszélne az elmúlt évtizedekről?
— Hatvanból kerültem 1961-ben a Békéscsabai Dózsába, és középtávfutóként hatszor nyertem magyar bajnokságot, bekerültem a válogatottba.A pályafutásom befejezése után öt évig edzősködtem a városi sportiskolában, majd vezetőedző lettem az Előre atlétikai szakosztályában, amelyet a nulláról kellett felépíteni. Három évig, 1986-tól kezdve voltam a tizennégy szakosztályt működtető Békéscsabai Előre Spartacus általános elnökhelyettese, ebben az időszakban volt a legsikeresebb a klub és bekerült az ország kiemelt sportegyesületei közé. Huszonöt éve vagyok a megyei atlétikai szövetség elnöke, tíz évig voltam a Magyar Atlétikai Szövetség elnökségi tagja, részt vettem az 1998-as budapesti Európa-bajnokság legszűkebb, kilenc tagú szervező bizottságában. Tizenhét alkalommal rendeztem nemzetközi és országos aerobik versenyt Békéscsabán, a Magyar Aerobik Szövetség elnökeként két Európa-bajnokság házigazdája voltam. A Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesülete elnökeként huszonhat sportág ügyeivel foglalkozom. Az edzőképzésben 1976 óta veszek részt, több mint kétezer-hatszáz szakembert tanítottam ki. Békéscsabán és a megyében nincs olyan sportág, amelyben ne dolgoznának tanítványaim. Megemlíteném, hogy többek között nálam tanult Skaliczki László, Bökfi János, Tóth Sándor, Gregor László, Kormos Mihály, Pásztor József, Rosza Mária, Szarvas János, Zsiga Zsolt, akikre és az elért eredményeikre nagyon büszke vagyok, úgy érzem, ez a kitüntetés egy kicsit nekik is szól.

— Milyennek ítéli meg Békéscsaba sportéletét?
— Úgy gondolom, hogy a megyeszékhelyek között Békéscsaba ott van a dobogón. Ehhez az eredményhez szükség van az önkormányzat támogatására is, amely évek óta kiemelkedő. A város igyekszik évről évre a feltételeket is javítani, segíti a klubok létesítményfejlesztését. Elég, ha csak azt említem, a jövő évi riói olimpiára már van két kvótás atlétánk, Baji Balázs és Márton Anita, de további kvótákat várok még. Márton Anita személyében súlylökésben Európa-bajnoka van Békéscsabának, a tornászok is nemzetközi hírűek, de úszásban és súlyemelésben is vannak tehetségeink. A csapatsportágak is ott vannak a legjobbak között, röplabdában a női együttes kétszeres magyar bajnok, és a nemzetközi porondon is letette névjegyét, de női kézilabdában és a labdarúgásban is az élvonalban szerepelnek az előrések.  

— Hosszú ideje dolgozik a sportban edzőként, vezetőként, mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen?
— Nem elég csak a saját sportágát és területét ismerni, hanem figyelemmel kell kísérni a legújabb változásokat, állandóan képeznie kell magát. Az edzőnek jó pedagógusnak és pszichológusnak is kell lennie. Mivel a sportolók mind nagyon különleges, érzékeny egyének, így velük végig következetesnek, de toleránsnak kell lenni. Az edzőnek bele kell élnie magát a tanítványa helyzetébe.

— A sok elfoglaltsága mellett, mivel foglalkozik szívesen a szabadidejében?
— Szeretek utazni és síelni, az idei télen is tervezem, hogy elutazom majd a hegyekbe. Európa sok országán kívül eljutottam már Afrikába, de jártam többször is az Egyesült Államokban. Japánban négyszer voltam az aerobikosokkal. Otthon a szakkönyveket olvasom, és ha marad időm, nézem a sportközvetítéseket a tévében.

Névjegy

Marik Lászlóné Gyenes Katalin 1961-ben igazolt Békéscsabára, ahol a Dózsa színeiben középtávfutóként hatszor nyert magyar bajnokságot. A pályafutása befejezése után 1970-től öt évig edzősködött a városi sportiskolában, majd az Előre atlétikai szakosztályának vezetőedzője lett.

Sikerült felélesztenie edzőtársaival az atlétikai szakosztályt, amely szinte a nullán állt. Három évig volt a Békéscsabai Előre-Spartacus általános elnökhelyettese, amelynek tizennégy szakosztálya volt. Csaknem negyven éve, 1976-tól vesz részt az edzőképzésben Békéscsabán, nincs olyan sportág a megyeszékhelyen, ahol nem az ő tanítványai edzősködnek, és érnek el sikereket.


 

Sikerült felélesztenie edzőtársaival az atlétikai szakosztályt, amely szinte a nullán állt. Három évig volt a Békéscsabai Előre-Spartacus általános elnökhelyettese, amelynek tizennégy szakosztálya volt. Csaknem negyven éve, 1976-tól vesz részt az edzőképzésben Békéscsabán, nincs olyan sportág a megyeszékhelyen, ahol nem az ő tanítványai edzősködnek, és érnek el sikereket. -->

Ezek is érdekelhetik