Elfogások, kihallgatások

2024.03.29. 06:52

Gyógycipőmaffia: újabb gyanúsítottak látókörben - videóval

Újabb gyanúsítottak vannak a békéscsabai szálakkal is rendelkező gyógycipős ügyben. Ezúttal a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál voltak elfogások és kihallgatások. Két szegedi ortopéd szakorvos, egy szolnoki reumatológus és egy kecskeméti üzletkötő is érintett a gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalási ügyekben.

Licska Balázs

Több mint másfél évvel ezelőtt a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás miatt indult eljárás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI). Az érintett cégek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat. A békéscsabai szálakkal is rendelkező ügyben a KR NNI-n túl több vármegyében is folynak eljárások. Az egyes nyomozócsoportok az NVSZ-szel közösen gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket – írták a rendőrség honlapján.

gyógycipőmaffia,recept, orvosok, nyomozók
A gyógycipőmaffiás ügyben a gyanú szerint úgy írtak fel gyógyászati termékeket, hogy azokra igazából nem is volt szükség Forrás: shutterstock

A múlt héten két esetben is a Csongrád-Csanád vármegyei nyomozók hajtottak végre akciót NNI-s és NVSZ-es kollégáikkal együtt. Március 19-én Szolnokon és Kecskeméten, majd 21-én Szegeden. Az ügyekben két szegedi cég szerepel, mindkettő gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. 2018 és 2022 között mindkét kft. jogosulatlanul igényelt vissza állami támogatásokat a NEAK-tól, az egyik több mint 90 millió, a másik közel 130 millió forintot.

Az első céggel egy szegedi ortopéd és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos állt kapcsolatban. Ellenszolgáltatásért cserébe úgy írt fel vényre gyógyászati termékeket, hogy a páciensekkel nem is találkozott. Bár a személyes adatok valódiak voltak, az érintettnek nem volt tudomása a vényfelírásról, a gyógytermékre szükségük sem volt. Ez az orvos közel 9 millió forint megszerzésében működött közre.

A második vállalkozás egy szolnoki reumatológus szakorvossal és egy szegedi ortopéd-traumatológussal állt üzleti kapcsolatban. A szolnoki orvos több mint 9 millió forint, a szegedi orvos több mint 21 millió forint hasznot hozott a cégnek, ugyanúgy, mint egyik üzletkötőjük, egy kecskeméti nő is, aki szintén több mint 21 millió forinttal gyarapította a társaság bevételét. Ezekben az esetben is a vényre felírt személyes adatok ugyan valósak voltak, csak a gyógytermékek indokoltsága nem. A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki költségvetési csalás elkövetése miatt mind a négy elkövetőt, akik szabadlábon védekeznek.

Az ügycsoportnak jelenleg 64 gyanúsítottja van: 28 orvos, 20 cégvezető, 11 alkalmazott és 5 orvosi asszisztens – ismertették a rendőrségen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában