Nyomozás

2023.12.01. 20:41

Egyre bővül a csabai gyógycipőmaffia bűnlajstroma: újabb orvosokat fogtak el – videóval

Újabb két orvossal bővült a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál indult költségvetési csalási ügyekben a gyanúsítottak köre. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság nyomozói az elmúlt napokban két férfit fogtak el. A rendőrség egy békéscsabai cég ügyében vizsgálódik, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

Beol.hu

Több vármegyében vizsgálódnak a rendőrök.

Fotó: police.hu

A police.hu oldalon pénteken emlékeztettek, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatos eljárás még tavaly novemberben indult a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI). A gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás azóta országos méretűvé nőtte ki magát. Így folynak büntetőeljárások több vármegyében is, köztük Baranyában, Csongrád-Csanádban, Győr-Moson-Sopronban és Hajdú-Biharban. Az ott létrehozott nyomozócsoportok gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket.

A hajdú-bihari nyomozócsoport egy békéscsabai cég ügyében vizsgálódik, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A bizonyítékok szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között egy olyan, anyagi függőségen alapuló, többszintes hálózatot működtetett, aminek célja az volt, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól.

A nyomozók november 28-án újabb akciót tartottak. A különböző helyszíneken végzett kutatásokon informatikai eszközökből nyert elektronikus adatokat, gépkocsit és pénzt foglaltak le, valamint további két orvost elfogtak. A gyanú szerint a két férfi a cég által többségében idősekről, fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok lakóinak szervezett rendeléseken egészségügyi állapotuktól függetlenül gyógyászati segédeszközöket, köztük Boston gerincortéziseket és ortopéd cipőket írt fel. A termékek után a gyártó cég több mint 160 millió forintot igényelt vissza.  

A nyomozás adatai szerint az ortopéd szakorvosok a kihelyezett ingyenes vizsgálatokat főképp kisebb településeken végezték, és szórólapokkal, hirdetőtáblákkal, valamint plakátokkal népszerűsítették, hogy minél többekhez eljussanak, és ezáltal minél több támogatást kapjanak. Ennek érdekében nem a minőségre, hanem a mennyiségre törekedtek, és volt, hogy a termékeket silány minőségben gyártották le. A korábban lefoglalt gerincortézisek között egymáshoz képest szemmel láthatóan jelentősek a minőség- és kialakításbeli különbségek. Az orvosok tudtával előfordult olyan is, hogy a betegek nem olyan segédeszközöket kaptak, mint amire szükségük volt.          

A most elfogott két férfit a rendőrök bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsították meg. Mindketten szabadlábon védekeznek.

Gyanúsítottként hallgattak ki további orvosokat. Fotó: police.hu

A Hajdú-Bihar vármegyei nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki további két orvost, akikkel szemben egy másik cég ellen folyamatban lévő, szintén gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos költségvetési csalási ügyben korábban már eljárást indítottak. A „cipős akták” hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek. 

A most elfogott férfiakkal együtt az ügycsoportnak mára 53 gyanúsítottja van: 22 orvos, 18 cégvezető, 9 alkalmazott és 4 orvosi asszisztens.

 Jelenleg négyen vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi felügyelet alatt, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

A debreceni nyomozócsoport – ahogy országszerte a többi is – természetesen vizsgálja, hogy a látókörükbe került cégek még milyen orvosokkal állhattak kapcsolatban, így nem kizárt, hogy a jövőben újabb elfogások és gyanúsítások lesznek.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában