Tótkomlósról a Carnegie Hallba – interjú Szokolay Dongó Balázzsal

2009. április 3. 15:17 Cs. I.
A tótkomlósi születésű népzenész, Szokolay Dongó Balázs Amerikában járt a közelmúltban. Palya Bea népdalénekessel meghódították New Yorkban a Carnegie Hall közönségét. A viharos elismerést a csendes hétköznapok követik. A dudaművész édesapaként látogatott Békéscsabára a közelmúltban.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Fantasztikus tehetséggel játszik sokféle fúvós hangszeren — legyen az fémből, fából vagy netán plasztikból — Szokolay Dongó Balázs. Folyamatosan járja a világot, turnézik. Többször koncertezett már Japánban, Hollandiában, Franciaországban, Angliában, Olaszországban, Németországban, tavaly nagy sikert aratott Kínában. Ha teheti, hazatér szülővárosba, Tótkomlósra. Mi békéscsabai látogatásakor faggattuk. Kíváncsiak voltunk, megkülönböztető jelzőként használja-e nevében a Dongót.

— Nem vagyok rokonságban az orosházi díszpolgárral, a zeneszerző Szokolay Sándorral. Igaz, a fiával, Balázzsal együtt dolgozunk. Ő zongorázik Bartókot, Kodályt, én meg adom hozzá a népzenét. A nevünk ugyanaz, a Dongó kivételével. Azért választottam, mert a kis bogárhoz hasonlóan zümmögök én is a hangszereimmel.

— Édesapja köztiszteletben álló pedagógus, festő és gyűjtő, testvérei a helyi fúvószenekar oszlopos tagjai voltak Tótkomlóson. Önt gyermekként vonzotta a népzene?
— Édesapám néprajzi gyűjteménye között éltem. A tésztaszűrők és a tulipános ládák között nőttem fel. Bárhol járok a világban, ha ilyet látok, feliratozás nélkül is megismerem mindet. Apám sokat festett, legfőbb témája a régi paraszti kultúra volt. Talán a hatására dédelgetek magamban festői ambíciókat. Ő biztatott arra, legyek rajztanár, amikor a pályaválasztás okozott fejtörést. Érdekelt a zene is, de nem a testvéreim hangszerei varázsoltak el. Kilógtam a sorból, pedig tanultam trombitálni. Gyerekként persze nem értettem a lényegét. Később jazzfesztiválokra jártam. A komlósi Rusznák György bluesgitáros és csapata hajdan a Vasútiban játszott. Félórákat kaptam tőlük, szájharmonikázhattam esténként a közönség előtt. Csak ezután találtam rá zenei utamra. A népi kultúra iránti vonzódásomat otthonról hoztam, majd jött a nagy találkozás a dudával. Amikor megfújtam, azt mondtam: ez kell!

— A klasszikus zenészekkel szemben a közönség elvárásai ismertek. A duda művészétől mit várnak?
— Ez a műfaj még alig létezik. A média lassan vesz tudomást arról például, hogy van magyar duda. Számtalanszor megkapom a kérdést: honnan vettem a skót dudát. Én a Kárpát-medencei népzenét tanulmányozom. A népdalfeldolgozásokat egyszerűen elnevezték world musicnak. Számomra ez teljesen érthetetlen.

— A népzene magyar közvetítője, zeneszerző, énekesek kísérője. A Csínom Palkó című darabban hogy érezte magát?
— Ez egy igazi kirándulás volt számomra. Bátorság kellett ahhoz, hogy Farkas Ferenc művét népzenei gesztusrendszerrel adjuk elő. Előadás közben nem úgy ragaszkodtunk a kottához, ahogy a szimfonikus zenekari gyakorlatban megszokott. Népzenészként nyúltam az anyaghoz. Jó kritikákat kaptam.

 

Szokolay Dongó Balázs

 

— Igaz, hogy erőssége az improvizálás?
— Nekem nagyon fontos! A Kárpát-medencei folklór tanulmányozása során kezdtem foglalkozni népzene-feldolgozással és improvizációval. A népzenetanulás közben születtek saját kompozícióim, és azok az improvizatív zenei alapok, amelyek magukon hordozzák a régmúlt magyar, román, szerb, horvát, szlovák és cigány kultúráját, és ugyanakkor modern, kortárs hangvételűek.

— A Skót Királyi Akadémia meghívására már Skóciában is tartott előadást a dudáról.
— A skót turnén megismerkedtem egy kiváló dudással, aki később meghívott erre az előadásra. Ott komoly dudaszervezetek működnek, dudafesztiválokat szerveznek. Korábban nekem csak magyar dudám volt, de már építettem horvát és szerb hangszert is.

— Kevés idejének egy részét Békéscsabán és Tótkomlóson tölti. Hová tér haza?
— Akkor érzem magam hitelesnek, ha Tótkomlósról érkezőnek tekintenek. Fővárosiként vagyok büszke vidéki értékeimre. Népzenészként urbanizált közegben élek, de mintha itt most csak ideiglenesen lennék elszállásolva. Vettem egy parasztházat Tótkomlóson, családi és alkotóműhely funkciója van. Ha kell, ez az elvonulás helye is. Ráadásul nagyon jó újra édesapám dolgai között lenni.

Amerikából jött haza

Palya Bea népi énekes kísérőjeként gyakran látni a mai fiatal zenész generáció kiválóságát, Szokolay Dongó Balázst. A televíziók is arról tudósítottak, hogy az Amerikai Egyesület Államokban a magyar kulturális évad nyitányaként ők léptek színpadra, Ágról ágra című koncertjükkel.

A műsor további közreműködője volt Dés András ütőhangszereken, Angela és Jennifer Chun hegedűn. A koncert különlegességét az adta, hogy a már ismert Bea—Dongó duó számai is új felfogásban szólaltak meg. Sőt, eddig még nem hallott, Palya—Dongó—Dés trió feldolgozások is felcsendültek a koncerten.

S ha már sztárokat emlegetünk, Sebestyén Mártáról se feledkezzünk meg, ő az ősszel készített lemezt a dudással.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Tótkomlósról a Carnegie Hallba – interjú Szokolay Dongó Balázzsal

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Dimenziókapukon ugrathatunk át ezen az őrült biciklis videón

Dimenziókapukon ugrathatunk át ezen az őrült biciklis videón

Ezt megnézzük -> erősen elkezdjük kívánni, hogy bárcsak mindez valósággá válna.

Így néz ki az ideális férfi a világ 17 országában

Egy kísérlet során egy férfit ábrázoló képet küldtek szét grafikusoknak, melyet mindegyikük kedvére photoshoppolhatott. Az eredmények egyszerre lettek meghökkentőek és megnyugtatóak.

Férfi kézi-vb: Fehéroroszország–Magyarország élőben az NSO-n!

Ha a mieink nem kapnak ki, Svédországgal találkoznak az egyenes kieséses szakaszban.

Férfi kézi-vb: a németek az elsők, ha nem kapunk ki, a svédekkel játszunk

A horvátok 3–1-es kezdése után jött a német henger • Egyiptom nem bírta a tempót.

Liverpool: Steven Gerrard állást kapott a klubnál – hivatalos

A korábbi kiváló labdarúgó februárban kezdi meg a munkát.

DVSC: a kameruni csatár négy évre aláírt – hivatalos

DVSC: a kameruni csatár négy évre aláírt – hivatalos

A 23 esztendős támadó megfelelt a próbajátékon, szombaton már pályára léphet.

Női kézi NB I: a Győr a félidőben még hátrányban volt Siófokon

A házigazdák a második félidőben elfáradtak, az ETO 11 góllal több gólt dobott a szünet után.

FTC: A klub maximálisan kiáll Doll mellett – Kubatov

„Nem is ismerek olyan szereplőt, akit ne lehetne büntetlenül kritizálni, kivéve a bírói kart és az MLSZ-t.”

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér