Ókori komédia a ma emberének – a Hetvenkedővel kezdődött az évad

2010. szeptember 12. 18:50 Komáromi Attila
A Hetvenkedővel beköszöntött az új évad a Jókai színházba is. Magas szinten szórakoztatni, klasszikusokkal, továbbra is remek rendezőkkel, országos hírű vendégművészekkel — ígéri a teátrum vezérkara. Az ígéret szép szó, ha betartják...

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Plautus különlegesen kiváló, maradandó műveket létrehozó, az ókori Rómában élő művész volt, azaz klasszikus. Tapasztalatait, a viharos sorsban szerzett életismeretét szerzőként kamatoztatta. Igyekezett alkalmazkodni a nézők igényeihez és szellemi színvonalához. Szikrázó humorérzéke, nyers vonalú jellemzése, hőseinek harsány nevetésre ingerlő bolondozása vagy éppen megcsúfoltatása, félreismerések, felismerések élettel teli sok-sok eleme annak idején megnyerte az utca népének tetszését. A hetvenkedő katonát i.e. 204 körül írta. Eredetileg öt felvonásban, 9 féri és 3 női szereplővel. Népszerűségét példázza, hogy nagyon sokan írtak később komédiákat a ő neve alatt — a szakemberek szerint százharmincat.

Ha az előbbi szám pontos, akkor most megszületett a százharmincegyedik. A Jókai színház 2010/2011-es műsorterve így hirdeti a klasszikusok évadjának első előadását: Plautus: A hetvenkedő, komédia. Azaz színjáték, színielőadás. A premier ízléses és informatív műsorfüzete pedig így jelöli a műfajt „színházi burleszk”, azaz erősen torzító, vaskos komikumra építő bohózat. Majd így folytatódik a műfajjelzés: „átiratórium”. Ezt olvasva sejthetjük, az előadást nézve pedig már tudjuk, hogy átírásról van szó.

Igen! Átírták A hetvenkedő katonát. A cím is rövidebb, az előadás kétrészes, mindössze két óra, a címszereplő szövege is megkurtított, a névvel jelzett szereplők száma is csökkent. Az eredeti mű szereplőinek a neve is megváltozott. Így lett például Plaestrioból Puruttya, vagy Pyrgopolinicesből Hetveni. Gyorsan hozzátesszük, hogy ez sem baj, hiszen így legalább megjegyezhetjük a neveket. Az már elgondolkodtató, hogy az eredetileg bonyolult cselekményt is megrövidíti az átíró. A történet így csonkább lesz, és ha nem lenne Puruttya a szolga, aki elmeséli az alaphelyzetet, akkor talán nem értenénk, miről szól a darab. Az átírás biztos bizonyítéka, hogy a színpadról a magyar irodalom töredékei is hallhatóak, sőt rövid megjegyzésekként a mai (békéscsabai?) helyzetre is vannak utalások.

Akkor mi maradt meg az ókori szerző művéből? A figurák. Az öntelt, pöffeszkedő, a nőhódításainak és testi önimádatának végül áldozatul eső katona. A darab mozgalmasságának motorja a hű szolga, az elvtelen haszonleső alárendelt, a kissé bamba szerelmes, a vállalkozó szellemű örömlány és mások az ókor (és talán a ma?) emberei közül.

Hogy ki az átíró? Csak sejthetjük — hiszen írásbeli bizonyítékai nincsenek —, hogy az átiratórium szerzője maga a rendező Réczei Tamás. A kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője merész, vállalkozó művész. Burleszket rendezni talán a legnehezebb feladat. A képtelen helyzeteket, az irreális viselkedést megjeleníttetni úgy, hogy a közönség megérezze — esetleg értse — a szereplők igazi gondolatait, valós emberi jellemét, nem könnyű. A megoldás eltévedhet, mint ahogy most is láthattuk olykor-olykor, a blődli, azaz a hülyéskedés ingatag talajára.
Réczei a némafilmek világába helyezi az ókori műhöz hasonló komédiát. Ez érdekes. Az ismert dallamok szórakoztatóak. Mira János díszlete jól bejátszható teret biztosít a színészeknek.

A két vendégművész nem vendég, hanem szerves része a békéscsabai „családnak”. Nemcsák Károly a címszerepben erőteljes gesztusokkal pótolja az elvett szövegeket. Elhisszük neki, hogy hetvenkedő. A beszédes nevet (Kanmanus) viselő Márton András előkelő rutinnal oldja meg feladatát. Gulyás Attila Mamlusza néhány pillanatban túl mamlasz. A három nő — Bányai Ágota, Komáromi Anett, Liszi Melinda — színesen teljesíti azt a feladatot, amelyet a lerövidített mű és a rendező rájuk szabott. Csomós Lajos Csetlevicse egyik fontos, ha nem is tartóoszlopa az előadásnak. Szabó Lajos és Terjék Attila ugyan epizódszerepet játszanak, de nem játszanak, hanem élnek. A darab egészét Tege Antal Puruttya szerepében viszi a vállán. Nem cipeli, hanem könnyedén viszi, úgy, ahogy a színházi burleszk megköveteli.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ókori komédia a ma emberének – a Hetvenkedővel kezdődött az évad

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Öt év után ismét Budapestre jön Sting

Öt év után ismét Budapestre jön Sting

A brit világsztár október 13-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában a tavaly ősszel megjelent albuma, a 57th & 9th európai turnéja keretében.

Meghalt a drum'n'bass egyik legismertebb alakja

Marcus Intalex halálának okát még nem hozták nyilvánosságra.

Imádta a Mézga családot? Itt van két elveszett epizód

Vasárnap reggeli matinénak tökéletes.

Svéd alkotás nyerte az Arany Pálmát

Svéd alkotás nyerte az Arany Pálmát

Nicole Kidman pedig különdíjat kapott.

Barcelona: Ernesto Valverde az új vezetőedző – hivatalos

Barcelona: Ernesto Valverde az új vezetőedző – hivatalos

Az Athletic Bilbaótól érkező 53 esztendős szakember kettő plusz egy évre írt alá.

DVSC: távozik három légiós, köztük a téli „csúcsigazolás”

A következő napokban további változások várhatók a debreceni keretben.

Válogatott: Ez a jövő kerete; Futács kiemelkedő, de... - Storck

Az oroszok ellen a második félidőben több fiatal is lehetőséget kaphat, a jövő csapatát is keressük.

Válogatott: Stieberben nincs sértődöttség, Bese nem adta fel

Válogatott: Stieberben nincs sértődöttség, Bese nem adta fel

Stieber továbbra is elsősorban külföldön képzeli el a folytatást, de bármi megtörténhet...

Anglia: megnyerték a döntőt, 45 év után feljutottak az élvonalba!

A Huddersfield Town tizenegyesekkel legyőzte a Readinget, így először szerepelhet a PL-ben.

Vasas: ünneplés csak a Magyar Kupa-döntő után

Az angyalföldiek a bajnoki bronzérem megszerzése után mindjárt a Ferencváros elleni mérkőzésre koncentráltak.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér