Denevérek százait mentették meg a napokban

2017. január 11. 14:58 Papp Gábor, Fotó: Lehoczky Péter

Több száz rőt koraidenevért mentettek meg az elmúlt időszakban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Békés megyében. Az állat élőhelyei évről évre csökkennek, ezért van egyre nagyobb szükség a szakemberek segítségére.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

— A denevérek többsége azért keveredett emberi környezetbe, mert természetes élőhelyei fokozatosan visszaszorultak — tudtuk meg Boldog Gusztávtól. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője lapunknak elmondta, egyes fajok a megyéből elvonulnak telelni a bihari barlangokba, de akadnak olyan denevérek, amelyek Békésben igyekeznek átvészelni a hideg évszakot. Ilyen a rőt koraidenevér is, amelynek példányai faodvakba, még nem szigetelt panelházak zugaiba, lapos tetejű házak tetőrészére húzódnak vissza.

— A kertészeti munkák részeként ebben az időszakban — amikor nincs lomb — sok helyen kivágják az odvas fákat. Egy-egy ilyen odúba több tucat denevér is lehet, gyakran egy-egy teljes kolónia is ott alszik téli álmot. Tudni kell, hogy ezek a denevérek ilyenkor hibernálnak, testhőmérsékletüket lecsökkentik, anyagcseréjük, keringésük minimálisra mérséklődik, tulajdonképpen tetszhalott állapotban vannak. A biztonságos helyeken akár százan is összesereglenek. Amikor a fákat kivágják, a kis állatok teniszlabdaként gurulnak szét, és a földön leledzenek. Jó szándékú emberek általában összegyűjtik a denevéreket, és igyekeznek segíteni.

Egy ilyen fakidöntést követően értesítették a gyulai állatvédőket is a fürdővárosban, akik bevitték a hibernált példányokat a gyulai állatkórházba, illetve értesítették a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait — számolt be a témáról a Gyula Tv.

Boldog Gusztáv kiemelte, a denevérek élőhelyvesztése napjainkra általánosnak mondható.

— Az odvas fák már említett kivágása mellett a panelépületek folyamatosan szigetelése megszünteti a már említett zugokat — ecsetelte. — Az állomány drasztikus csökkenéséhez hozzájárul az úgynevezett táplálékkonkurencia is, bár ebben az esetben az ellenérdekelt fél nem táplálékként, hanem kellemetlenkedő rovarokként tekint a szúnyogokra. A denevérek elsősorban szúnyogokat esznek, a rovarirtás és a vegyszerező repülőgépek jelenléte viszont nagy mértékben csökkenti az állatok táplálékát éppen a legkritikusabbnak számító szaporodási időszakukban.


A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ahol sok a denevér, kevés a szúnyog.

— Ha nem is szándékos, de szisztematikus denevérapasztás folyik — fogalmazott. — Már csak azért is fontos, hogy lehetőleg minden denevért próbáljunk megmenteni. 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakembere kifejtette, csak az elmúlt időszakban három helyen volt szükség segítségre.

— Békésen egy szociális intézmény kertjében a tűzoltók gyakorlatot tartottak, aminek részeként kivágtak egy odvas fát — folytatta a gondolatot. — A lánglovagok nagyon korrekten jártak el. A denevérek pedig a közeli Kettős-Körös árterében található fákban új szálláshelyre lelhettek. Szerencsére az idő ekkor még viszonylag enyhének számított, így a denevérek kivették magukat a hibernált állapotból.


A második helyszín, a békéscsabai Jókai kollégium épülete volt, amelyen szigetelési munkát végeztek. A kivitelező ebben az esetben is a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével járt el. Az állatok onnan a KMNP Igazgatóság egyik szarvasi munkatársának köszönhetően Tiszaugra, az ott kialakított denevérszállásra kerültek.

A harmadik helyszínként pedig Gyulán segítettek a szakemberek, ahol egy fakivágást követően félszáz példány elhelyezéséről gondoskodtak. Az utolsó „csapatot” tegnap vitték biztonságos helyre.

Ne vigyék hirtelen melegbe az állatokat!
— Nagyon nehéz reprodukálni a természetes élőhelyeket, de igyekszünk a lehető legjobb körülményeket biztosítani — tette hozzá Boldog Gusztáv, aki kérdésünkre szólt arról, hogy ha valaki hibernált állapotba került denevéreket talál, semmiképpen ne vigye hirtelen melegbe, mert az a vesztüket okozhatja. Azt javasolta, hogy ilyenkor dobozolják be az állatokat, egy textilzsákot terítsenek rájuk, és nulla fok körüli, hűvös, de szélvédett helyre tegyék őket.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Denevérek százait mentették meg a napokban

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így puskáztak a Ming-dinasztia diákjai

Több száz éves könyvecske került elő.

Megvan a pontos dátum, mikor nyílik a soroksári IKEA

Kicsit csúsznak, de nyár elején azért kinyitnak.

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

Hoki-vb: vereség után – Chernomaz nem ad kifogásokat

„Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk, sokkal okosabban kell játszanunk Korea ellen.”

Két jó harmad nem elég – osztrák siker emberfórokkal

Negyven éve nem tudjuk megverni tétmeccsen az osztrákokat.

Anglia: viszlát, másodosztály! A Newcastle feljutott a PL-be!

A „szarkák” egy év szünet után a következő idényben ismét az élvonalban szerepelhetnek.

El Clásico: kissé meglepő, de ő volt a leggyorsabb játékos!

A Realból ketten, a Barcából hatan futottak 10 km felett • Sergi Roberto szólója ezek után még nagyobb szó.

Hertha: Dárdai különleges hétre készül, játékosaitól kér segítséget

A Werdernek és a Herthának is a szezon egyik legfontosabb mérkőzése lesz kettejük találkozója.

Videó: ez a gól nem jöhetett volna létre Dzsudzsák nélkül

Nagy lövése után ketten is beleértek még, de az érdem a magyar válogatott támadójáé.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér