Békés megyeiek a New York-i szükségállapotban

2016. január 24. 10:40 Sz. Gy. – Fotók: AFP

Szombat estére erősödött a hóvihar az amerikai fővárosban és az északabbra eső vidékeken, New Yorkban több mint félméteres hó hullott, a keleti parti nagyvárosok teljesen elcsendesedtek.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Miután az állam kormányzója helyi idő szerint szombaton reggel rendkívüli állapotot hirdetett, New York város polgármestere pedig betiltott minden forgalmat a város utcáin, felfüggesztette a tömegközlekedést és lezáratta a manhattani hidakat, a nagyváros szinte teljesen elnéptelenedett. Az éjszakai órákban a metropoliszban élő Békés megyeiekkel vettük fel a kapcsolatot, akik beszámoltak lapunknak a tapasztalataikról.

– Elég nagy a hó, és még mindig folyamatosan esik, ráadásul a szél is nagyon erősen fúj – kezdte beszámolóját a gyulai származású B. Adrienn, aki férjével él a nagyvárosban. – Telente már megszokott itt, hogy sokáig nem esik egyáltalán, aztán meg hirtelen hatalmas mennyiség. Harminc inch (kb. 76 cm) havat jósoltak, és egyre közeledünk hozzá.

A szükségállapotról szólva elmondta, valóban leállt a buszközlekedés és szinte senki nincs az utcákon.

– Két napja tömeg van a boltokban, mindenki készült és vásárolt. A szokásos tömegpánik – fogalmazott a fiatal nő. – Mint minden évben, amikor jelzik, hogy baj van. Mert itt, ha vihar van, akkor valóban az van.

Hozzátette, az utakat folyamatosan takarítják, s úgy tapasztalja, idén jobban felkészültek hatóságok, mint tavaly. Persze vannak kiszolgáltatottabb rétegek, akiket különösen érzékenyen érint az efféle extrém időjárás. Ilyenek a városszerte nagy számban látható hajléktalanok is.

– Vannak a rendőrségnél olyan autók, melyekkel minden héten többször osztanak ételt és ruhát, de sajnos sokan halnak meg ilyenkor. Az egyik jó barátom rendőr, és minden héten közösen segítünk. Most azonban az erős szél miatt gyakorlatilag lehetetlen közlekedni – mondta Adrienn.


B. Szilvia szintén gyulai származású, több mint hat éve ment ki New Yorkba. Férjével és kisfiával jelenleg Long Island-en élnek.

– Itt még csak ma hajnal óta esik, és nem számítanak többre, mint negyvenöt centiméter. Amikor az először jósolt hetven centit leredukálták negyvenötre, mindenki örült. Két-három éve a Nemo dupla ennyit hozott – utalt vissza a 2013. februári hatalmas téli viharra.

A rendkívüli állapottal, az emberek reakciójával kapcsolatban úgy fogalmazott, ez általános minden nagyobb vihar előtt, itt túl óvatosak. Hozzátette ugyanakkor, hogy többször maradtak már tíz napra is áram nélkül, ilyenkor pedig jól jön egy kis extra élelmiszer és víz.

A magyar telekkel összevetve a New York-i helyzetet elmondta, náluk egyszerre esik le több hó, mint otthon, de „nem vészes”.

– Igazából az nagy különbség, ahogy kezelik a helyzetet. A felnőttek általában kapnak egy „hónapot”, az iskolában pedig hószünet van, hogy nyugodtan tudják takarítani az utakat. Az emberek ilyenkor meg is fogadják az utasításokat, akik tudnak, azok otthon maradnak és nem mászkálnak, csak ha muszáj. Amint a hóesés abbamarad, jönnek a kotrók és a sózók, és tisztítják az utakat. Sok helyen, például Manhattanben az is megnehezíti a dolgukat, hogy nem elég csak eltolni a havat az útról, el is kell hordani azt az út széléről. De már nagyon rutinosak ebben. Itt, Long Island-en, ahol sok a zöld terület, sok a park, már december elején kipóznázták az út szélét, hogy majd ha leesik a hó, tudják, meddig kell takarítani. Már december elején elkezdték kivágni a nagyobb és öregebb fákat is, mert itt ugye a vezetékek fent mennek a magasban, nem a föld alatt. Nem egyszer a házakra is rádől, ha nem bírja a hó terhét vagy a nagy szelet – árulta el érdeklődésünkre. – Amíg havazik, nincs ember az utcán, amikor eláll, akkor kezdik el a saját porta előtt takarítani, lapátolni a havat. Sok az önként jelentkező, akik vállalják a sok helyen igen hosszú kapufeljárók tisztítását. Ők főleg illegális bevándorlók.

Fotó: AFP Fotó: AFP

Hozzátette, az, hogy a boltokba óriási bevásárlást csapnak a helyiek, már megszokott. Minden télen a hóviharok előtt és minden hurrikánszezonban ez van. Ilyenkor sok generátor fogy, hogy arra a hűtőt, fűtést rá lehessen kötni. A rendesebbek a szomszédba is adnak egy vezetéket, ha ott esetleg nincs ilyen berendezés.

– Ami engem minden télen, sőt egy télen belül is minden vihar előtt megnevettet, az az, hogy az emberek minden alkalommal vesznek hólapátot. A tavalyi elkopik? Vagy miért? Ezt nem fogom megérteni soha – árulta el Szilvia.
 
E-mailt küld a munkahely
– Ha addig sikerül feltakarítani az utakat, akkor semmi gond, mindenki megy dolgozni és iskolába. Ha nem sikerül, akkor a munkahely fogja meghatározni, hogy ott éppen ad-e szabad „hónapot” vagy nem – mondta el érdeklődésünkre B. Szilvia azzal kapcsolatban, hogy a havas hétvége után hétfőn vajon miként folytatódik az élet. – Minden munkaadó tudja, hogy milyen utakon lehet megközelíteni a munkahelyet, és hogy az adott munkahelyen belül sikerült-e eltakarítani a havat és baleset-mentesíteni. Lehet, hogy majd küldenek e-mailt, hogy mondjuk, 10-re menjen mindenki, vagy ne menjen egyáltalán. Úgy gondolják, hogy egy nap fizetett szabadsággal kevesebbet buknak, mint lábtöréses vagy más baleset miatt több hétre kieső dolgozóval. Az iskolák késői nyitásáról vagy az esetleg a szünetről az egyik tévécsatornán folyamatosan tudakozódhatnak a szülők. Sokszor, ha a központi számot felhívják, az üzenetrögzítő már rögtön mondja, hogy mi a helyzet, hányra kell, illetve egyáltalán kell-e menni.

A békéscsabai Vozár Tímea megerősítette, szombaton lezárták a hidakat és a metróközlekedést is beszüntették.

– Én New York Cityben élek, itt több mint fél méter hó esett eddig. Az utcák üresek, az üzletek zárva. A folyó másik oldalán, New Yersey-ben egy kicsit nagyobb problémát okozott a havazás, ott valamivel nagyobb hó esett – mondta, kiemelve: a hatóságok rendkívül jól kezelik a helyzetet.

19-en haltak meg eddig a hóviharban

Washingtonban és New Yorkban megkezdődött a hóeltakarítás vasárnap, az északkeleti szövetségi államokban viszont még tart a vihar, amely eddig tizenkilenc halálos áldozatot követelt - derül ki az MTI tudósításából.

A közben újabb becenevekkel (Snowmageddon, Snowzilla) illetett hóvihar a keleti part más vidékein változatlan erővel tombol, különösen veszélyes az óceánparti településeken. Eddig tizenhárman haltak meg az időjárás miatti autóbalesetben, hárman a hólapátolás közben kaptak szívrohamot és már nem tudták megmenteni őket, hárman pedig megfagytak a hidegben. A vihar által sújtott vidékeken nyolcvanötmillió ember él, és még mindig kétszázezren vannak áramszolgáltatás nélkül, a leszakadt villanyvezetékek miatt.

A nap ugyan hétágra süt a keleti partvidéken, de a hőmérséklet fagypont alatt van és jég borít szinte mindent. A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy csalóka a szépnek látszó idő, az utakra nem szabad kimenni, még a magasabb rendű országutakat is jég borítja.

New Jersey és New York államok óceánparti településeit két napja áradás fenyegeti, egyes településeket már elöntött a jeges tengervíz. Ráadásul szombaton este, a telihold miatt, különösen magas volt a dagály, és New Jersey alacsonyan fekvő tengerparti településeinek utcáin derékig érő jeges víz hömpölyög.

Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint a viharzóna az Atlanti-óeán felé mozdult, ám nagy hóviharok várhatóak még Massachusetts és Maine államokban is.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Békés megyeiek a New York-i szükségállapotban

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Hemzseg az aranyos kiskutyáktól a Rendőrség új videója

Hemzseg az aranyos kiskutyáktól a Rendőrség új videója

Tenyészkutyák után kutattak, kiskutyákat találtak a rend őrei.

Forrásban sütik a kenyeret Izlandon (videó)

A rúgbrauð névre keresztelt különleges harapnivaló 24 óra alatt készül el.

Beszélő papagáj buktatta le a hűtlen férjet Kuvaitban

Mint a filmekben: az állat egyszer csak pikáns, flörtölő kifejezéseket kezdett ismételgetni.

Jön a Piszkos Fred-film, az előzetesét már meg is nézhetjük

A címszereplő mellett ott domborít benne Fülig Jimmy is.

Zuckerberg a pulijával harangozta be a Facebook új funkcióját

Kutyával még érdekesebb az élő videók élő filterezése.

Napszemüveges nyúl robbantotta ki a legújabb Photoshop-csatát (galéria)

A tapsi a pályamunkák többségén profi és jéghideg, a maradékon lepukkantan vagány.

Bárányos: A Barcelona vitt volna, a menedzserek áldozata lettem

Bárányos: A Barcelona vitt volna, a menedzserek áldozata lettem

A hatszoros válogatott középpályás felidézte pályafutása állomásait – alakulhatott volna jobban is...

MU: nem akármilyen játékosok – ők öten távozhatnak a télen

Schweinsteiger esetleges távozása nem lenne meglepetés. De ki a másik négy?

NFL: Gronkowski álsofőrként sem normális; a Luck-axióma

Osweiler és Bradford csúf hazatérése • Ryan: 35 000, Flacco: 30 000, Dalton: 20 000, Rodgers: 50!

Anglia: az 52-es sebességű MU-s lefutotta a 89-es cityst – videó

Amikor egy veterán játékos játssza el a gyalogkakukk szerepét.

Real: így hagyták ott a vendégöltözőt a madridi sztárok

SZAVAZÁS. Ön szerint ez elfogadható, vagy illett volna nagyobb tisztaságot hagyni maguk után?

Légiósok: Jóformán el vagyunk zárva a külvilágtól – Vadócz

„Egy hét pihenő következik. Számomra olyan ez, mintha egy hónapra vakációra vonulhatnék.”

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
 • A Vénusz pozitív hatására dinamikus, magabiztos, és bármilyen vállalkozásban megállja a helyét. Párkapcsolat terén vigyáznia kell, nehogy zűrzavarok keletkezzenek.
 • Sokat dolgozik. Ha fáradtságot érez, figyeljen oda magára, ne várja meg, amíg a kimerültség miatt lelassul. Baráti kapcsolatai és a szerelmi élete kedvezően alakul.
 • Jól kezdődik és jól is végződik a mai nap. Ha kellően odafigyel a pénzügyekre és az otthoni dolgaira, akkor nem kell semmilyen bonyodalomtól tartania.
 • Szorgalmasan és kitartóan dolgozik. Segítséget is kap egy fontos feladathoz. Számítson rá, hogy egész nap hajtania kell.
 • Egy peres ügyben csak veszíthet. Sokkal könnyebben kellene élnie. Családtagjai sokat segítenek abban, hogy lazábban fogja fel a problémákat.
 • Anyagi gondok nehezítik a helyzetét. Semmi sem úgy alakul, ahogyan remélte. Meggyűlhet a baja hanyag és nemtörődöm ügyintézőkkel.
 • Otthoni problémája egész nap gyötri. Tudja, hogy a dolognak minél hamarabb meg kell oldódnia, vagy pedig önnek kell orvosolnia valahogy. Ha nem kapkod, minden...
 • Tanulmányaiban kedvező fordulatra számíthat. Mindent elérhet, csak ki kell nyújtani érte a kezét. Ha vannak kapcsolatai, azt most remekül hasznosíthatja.
 • Bolygója kedvezően áll, s főként szakmai életében segíti. Legyen kezdeményező, ragadja meg a nagyszerű lehetőségeket! Pénzbevételre számíthat.
 • Szerelmi életét a Vénusz befolyásolja. Gyengédség, flört vagy hatalmas szenvedély, most mindegyikben bővelkedhet.
 • Bolygójának, a Jupiternek köszönhetően vidámság és nagyon aktív szakmai élet várható. Jó oka van a bizakodásra. Este lazítson, séta után olvasson egy könnyű...
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér