Papírra vetem...

Csete Ilona

A papírgyűjtés kapcsán jutott eszembe, hogy amíg lehet, papírra vetem a gondolataimat. Mert egyre kevesebb az újság, az emberek egyre kevesebbet olvasnak kézbe vehető hírforrásokból. Erről is beszélgettünk egy jót azzal a pedagógussal a minap, aki szervezte iskolájukban a papírgyűjtést a reggeli órákban, miközben szülők érkeztek autónyi rakományokkal, vagy kerékpáron tolva, csomagtartóra rögzített kisebb kötegekkel.

Megállapítottuk: a papír nem szemét. Hulladék. Újrahasznosításra kiválóan alkalmas és szükséges is. Amit most ezek a fiatalok és a környezetük szépen összegyűjtött, bekötegelt, azt már a szél nem fújja el, jó ára, értéke van. Jó helyre, a feldolgozóba kerül.

Láttam kevés kartonpapírt, egyéb papírfajtákat (újságokat, szórólapokat, irodai irományokat, megkopott tankönyveket, füzeteket). És bizony sok lakásban leporolták a könyvespolcokat, bedobozolták a könyveket is... Tagadhatatlan, a szervezett papírgyűjtés segíti a takarékosságra nevelést, környezetünknek a fenntarthatóságát. Papírgyűjtéssel csökkentjük a környezetünk hulladékterhelését, segítjük a hulladékgazdálkodás folyamatát.

Érdemes tehát félre tenni a felesleges papírt, az iskolások begyűjtik tavasszal. Valahol azt olvastam, az újrahasznosítás nagyon lényeges, mert egy tonna papírhulladékkal 12 darab felnőtt fát mentünk meg a kivágástól. Az újrahasznosított papírból készülhet újra papír, ami irodai munkánkat teszi környezettudatosabbá. De csomagolóanyagtól kezdve a designbútorig sok mindent gyárthatnak belőle. Szelektív gyűjtésre fel! Megéri!