Motiváció

Dinya Magdolna

Az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozom az interneten olyan motivációs előadásokkal, cikkekkel és könyvekkel, amelyek a pozitív gondolkodás és az önbizalomfejlesztés fontosságát hirdetik. Az ezekben foglalt tanácsok arra ösztönöznek, fogadjuk el önmagunkat, valamint segítenek abban, hogyan váljunk határozottabbá, sikeresebbé, magabiztosabbá és céltudatosabbá. 

A céltudatossággal sosem volt problémám, mindig tűztem ki magam elé célokat, melyeket rendszerint sikerült elérnem, és jelenleg is ezeken dolgozom. Az önbizalomépítés azonban számomra hosszú és kanyargós útnak bizonyult. Fontosnak tartom, hogy felfedezzük azokat a területeket, amelyekben erősek vagyunk, és tudatosan fejlesszük ezeket. A környezetünk visszajelzése is kulcsfontosságú lehet, mert a támogató és elismerő emberek jelenléte segíthet abban, hogy magabiztosabban lépjünk fel. Ugyanakkor a kudarcokat is értékes tanulási lehetőségként kell kezelnünk.

Az inspiráló vagy motiváló tartalmak olvasása aktiválhatja a pozitív gondolkodást, az optimizmust, a reményt vagy a kitartást. Egy idézet hatása attól is függ, hogy milyen élethelyzetben vagyunk, valamint milyen egyéni értékekkel rendelkezünk.  Azonban ezek a motivációs idézetek gyakran túlszimplifikálják a valóságot, és csak rövid távú inspirációt nyújtanak és nem elegendők a hosszú távú motivációhoz. A valódi fejlődéshez cselekvésre, kitartásra és következetességre van szükség.