Eredet

dr. Nagy Szilvia

Vibráló korunkban virul a tömegkultúra, mely könnyen elsodor bárkit, ezért is becsülöm azokat, akik a lendület dacára is megtalálják a módját, hogy a hagyományokat újjászőve teremtsenek ízlést.

A „folkTrend!” évről évre ötvözi a tradíciót a modernnel. A nem mindennapi divatbemutatót 2016-ban a Hungarikum Bizottság támogatta, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2019-ben vált a kezdeményezés partnerévé. Olyan tervezők munkáit tárják nagyközönség elé, akik a hagyományos viseleti kultúránkhoz visszanyúlva, a 21. század igényeinek megfelelő ruha-, és öltözékkiegészítő kollekciókat alkotnak. Felismerik, hogy ősi motívumaink védőpajzsok.

Ruhakölteményeiken visszaköszön a mágikus kör, a halhatatlanságot jelentő griff, a termékenységet szimbolizáló gránátalma, a természet előtt meghajló napjel. Kirajzolódik a női, férfi minőséget ábrázoló virág, csillag, vagy kereszt, a beteljesedett szerelmet szimbolizáló szív. Lehet a motívum buzsáki, csengeri, drávaszögi, kalotaszegi, matyó, mezőségi, palóc, rábaközi, sárközi, szatmári, székely, torockói, vagy veszprémi, az öltözék blúz, szoknya, posztózakó, vagy ötrózsás szövetkabát, a kiegészítő bőr öv, nemeztarsoly, vagy tulipános gyöngyfülbevaló, a lényeg, hogy összekössön, megtartson. Tükröt nyisson a múltunkra, a jelenünkre.

Büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy már egyre több óvodában, iskolában előkerül a kékfestő szoknya, a hímzett ing, a hajszalag, meg a kis szűr, ami minden rosszat szűr.