Szemét ügy

Csete Ilona

Valamit visz a szél... Pihen a föld, a parcellák szélében, a fasorok tövében, a bokrok alján fennakadva lengedeznek modern korunk csomagolóanyagai, az eldobált reklámtáskák, a mezőgazdaságban haszontalanná vált fóliadarabok. De lyukas, rozsdás fazekak, gondosan bezsákolt, fekete kupacok is jelzik, azon a környéken se környezettudatos emberek élnek. De ne őket kritizáljuk, hiszen lehet, hogy az éppen arra autózók szabadultak meg felesleges szemetüktől, hogy otthonukat mentesítsék a lomtól, a felesleges dolgaiktól. Bárki a felelőtlen szemetelő, utána a látvány lesújtó.

Ezt írja meg az újságban – állított meg a minap egyik olvasónk. Sorolta szomorú tapasztalatait, azokat a jelenségeket, amik mindennapossá váltak lakóhelyén, a város szívében. Társasházuk hulladékgyűjtői és azok környéke késztette arra, hogy valakitől valami segítséget kérjen, vagy csak kibeszélje magából a szemmel is jól látható napi problémát.

Igen, a társasház által korrektül fizetett konténereibe a lakóközösség kommunális hulladéka már nem fér, mert a mindenhonnan is érkezők utánfutónyi szeméttel tömik tele. A boltosok is a megüresedett kartondobozaikat hanyag mozdulattal lendítik a gyűjtőedényzetbe. Bezzeg egy saroknyira odébb van szelektív gyűjtőhely. Ám a séta, a felelős gondolkodás és magatartás nem az erősségük.

De kinek szóljunk? Mit lehet tennünk – záporoztak felém a kérdések. Volt két javaslatom, amikkel a mi lakóközösségünk is próbálkozik. Kell, hogy legyen megoldás.