Szelfipont

Licska Balázs

Keress egy jellegzetes helyszínt, és tegyél ki oda egy óriási feliratot a település nevével – itt a rendkívül egyszerű recept ahhoz, hogy miként lehet készíteni – a mai divatos kifejezéssel élve – szelfipontot, ahol aztán fényképezkedhetnek a helyiek és a településre érkező látogatók. A fotók a legtöbb esetben a közösségi portálokon kötnek ki, majd a megosztásoknak hála a képek – a település hírével együtt – a világ másik felére is eljuthatnak.

A napokban kihelyeztek egy Jamina feliratot a városrész egyik bejáratánál, az Orosházi úti körforgalomnál. Amellett, hogy viheti Jamina hírét, egyet tudok érteni az ötletgazdákkal abban, hogy erősítheti a helyiekben a Jaminához való kötődést, hogy növelheti az identitást. A szív persze elmaradhatatlan kellékként itt is megjelenik, a színeket tekintve pedig remek gondolat, hogy azzal utalnak a hagyományos cserép- és téglagyártásra.

Szívesen látnék hasonlókat a többi városrészben is: Lencsési feliratot a Féja Géza téren; Mezőmegyert az ottani sportpályánál vagy Petőfi Sándor szobra mellett; Gerlát pedig a kastélynál, a Wenckheim Károly téren. A Munkácsy-negyed népszerűsítésében is talán lehetne ezzel sebességet váltani, a Napsugár bábszínház otthona előtti parkot, a Beliczey-kertet alkalmas helyszínnek gondolom egy ilyen szelfipont számára.

Természetesen egy Békéscsaba felirat szintén elkélne a belvárosban. Emlékszem, pár éve a Csabai Garabonciás Napok keretében a középiskolások készítettek egy ilyet, az egyes betűket az egyes csapatok ékesítették különféle módon. A szelfipont egy ideig a Szent István téren volt, aztán pedig az egyik intézményben kötött ki. Hogy onnan hova került, nem tudom, de talán érdemes lenne letörölni róla a port és kitenni, ha nem ette meg az idő.