Kedvencek

Vásári Erzsébet

A legifjabb házi kedvenceink egy hat hónapos macska testvérpár. Mellettük van egy 2 és fél éves kandúrunk, tehát három cicás háztartásunk van. Előttük két törpehörcsög gazdái voltak a gyerekek, akiknek az első állatai betták, majd egy lógófülű törpenyúl voltak. Mind különbözőek, de egy közös van bennük.

Minden állat befogadása előtt alaposan utánaolvastunk a tartásuknak, annak, hogy hány évig élhetnek, illetve megbizonyosodtunk arról, hogy lesz elegendő terük nálunk. Az elméleti felkészülés után vágtunk csak bele a gyakorlatba, ami a nagybevásárlás volt. Mert sosem hoztunk haza állatot úgy, hogy ne legyen fekvőhelye, etető- és itatótálja, eledele, és persze játék a szórakoztatására.

A cicák még macskamentás párnákat is kaptak, hogy minél hamarabb otthon érezzék magukat. Ezeknek köszönhetően nem is volt soha gondunk az összeszokással. A macskák ráadásul könnyen nevelhetők voltak, alig néhány hét alatt megtanulták például azt, hogy hol szabad karmokat élesíteni. Mindezt némi terelgetéssel értük el, a jutalom pedig hatalmas játék, vagy éppen bújás-simogatás volt, amit épp igényeltek.

Az állataink rengeteg örömet okoznak nekünk, ugyanakkor felelősséggel is járnak, és bizony gondozni, ápolni kell őket akkor is, amikor épp más dolgunk lenne. Békéscsabán pont erről fórumoztak vasárnap, vagyis a felelős állattartásról. A programon átadott információk rendkívül hasznosak voltak a leendő gazdiknak. Úgy vélem, ha mindenki egy ilyen fórum után, vagy legalább egy néhány órás rákészüléssel vágna bele az állattartásba, úgy nem kerülne utcára egy kedvenc sem.