Ócska, vagy régi?

Csete Ilona

Régóta vallom, hogy nem minden ócska, ami régi. Ez az alapja annak az értékmentő szemléletnek is, ami mostanában kezd újra feléledni. Divat lett ismerős és ismeretlenek között is a cserebere. Kinőtte, megunta, rossz méretet vásárolt, ajándékba kapta, de már három másik van otthon, ó, az meg ott a polcon csak porfogó... Ugye ismerős problémák?
Használtat vásárolni egyáltalán nem ciki manapság. Sőt! Micsoda hangulatuk van a zsibvásároknak, vagy nevezzük őket a nevükön: az ócskapiacoknak, ahol találkoztam már profi kincsvadászokkal, amatőr, kezdő árusokkal, a kereskedés, az alkudozás csínját-bínját még csak kóstolgató kisdiákokkal, akik nyári zsebpénzükért üldögélnek, bandáznak és próbálják a kinőtt görkorit, meg a tesó tipegőjét, no meg a dedós játékokat eladni. És vannak vevőik! És van sikerélményük!

Sok szempontból hasznos ez. Nemcsak, hogy trendi dolog, de egyfajta tudatos hozzáállásról is tanúskodik, amikor nem a kuka jut eszünkbe egy-egy szép ruhadarunk láttán, hanem a szomszéd lány; nem a padlás porának szánjuk a régi könyvespolcon sorakozó világirodalom remekeit, hanem az antikváriumosnak. De jó, ha éppen passzol a síkabát a kollégára, amit nosztalgiával veszünk elő a szekrény mélyéről...

Látom, mennyi hasznos akcióval, környezettudatos szemléletformálással bátorítják a településeken élőket a fáradhatatlan ötletgazdák. Itt van ez a Göncöljenek a Földünkért! program. Szellemes és beég az ember gondolataiba már az akció címe is. De a legfrissebb élményem a kaszaperi, az öko sulikezdés, amikor a tanévhez segítik hozzá egymást a falubeliek. Kívánom, nekik is legyen sikerélményük!