Fényár

Licska Balázs

Fél óra – ennyi időbe telt jelentkezni arra a programra, amelyet az önkormányzattal együttműködésben egy cég szervez, illetve amelynek keretében bármely békéscsabai modernre, energiatakarékosra cserélheti a régi izzóit, vadonatúj LED-es fényforrásokat kaphat, ingyenesen. A lehetőség pár hétig él minden háztartás előtt: sietni tehát nem kell, de elmulasztani nem érdemes.

A harminc perces akció nagyobbik része így is azzal telt, hogy körbejártam a házat, és összeírtam az előszobától a nappalin, a konyhán, a szobákon és a fürdőszobán keresztül egészen a garázsig, hogy hol hány égő ad fényt, azok milyen foglalattal rendelkeznek – van ugye a vastagabb E27 és a vékonyabb E14 –, illetve azt is megnéztem az izzókon, hogy hány Wattot fogyasztanak. Aztán lefényképeztem a villanyszámla mind a négy oldalát, valamint az igazolványaimat.

A jelentkezés során bebizonyosodott, hogy a rendszert nem lehet átverni. Ugyanis rögtön kiszámolta a megadott adatok alapján, hogy az izzócserével évente több tízezer forintot spórolhatok meg, viszont furcsa, hogy ehhez képest nem magas a villanyszámlám. Rájöttem, hogy ennek egy oka lehet: a lakás egy részén immár energiatakarékos égők adnak fényt. Addig, amíg ezt a problémát nem oldottam meg – egy kis machinációval –, nem is engedte a jelentkezést.

Szóval fél óra alatt végeztem mindennel. Szerintem ennél több időbe telik majd, mire kicserélem mindegyik helyiségben a régi izzókat arra, amiket adnak a program keretében. Mivel az osztás csak az év végén várható, addig még a megszokott rend szerint lekapcsolom a villanyt, ha kimegyek az adott szobából. Karácsonykor viszont már úszhat fényárban a lakás, és nem csak fél óráig.