Belső béke

dr. Nagy Szilvia

Az alkotás, legyen az festés, gyöngyfűzés, agyagozás, hímzés, nemezelés vagy rajzolás, segít abban, hogy kikapcsolódjunk, hogy formába öntsük gondolatainkat, teret adjunk a belső, lelki folyamatainknak. Minden elkészült kétkezi munka egy-egy szelet belőlünk, éppen ezért értékes és egyedi.

Tudvalevő: a művészet terápia is, nagyon fontos, hogy időről időre emberi módon kiadjuk – lefessük, megformáljuk, kitáncoljuk, kifirkáljuk, kitakarítsuk – magunkból a ránk nehezedő feszültséget. Nem az esztétikai érték számít, hanem a szabad önkifejezés, az elmélyülés. Az alkotás önismereti út, amelyen bátran haladva akár mélyebb rétegeket is elérhetünk.

Ezt vallja G. Pataki Mária is, akinek békéscsabai festőklubja évek óta töretlen sikerrel jár a maga ösvényén. Tagjai előttünk teljesednek ki, hiszen már a 15. kurzusuk kiállítása nyílt meg a minap. A Béke szigetén című tárlat kellemes sétára hívja a nézőt, megmutatja, mik azok, amik a festőcsapatot frissen tartják, inspirálják, feltöltik. A képek arra ösztönöznek, keressük az egymással és a természettel való szorosabb kapcsolódást, találjuk meg a belső békénket, mert ebben rejlik az igazi szabadság. A Padlásterápiások titka a szeretetteljes, elfogadó közösség: egymást hangolják fel, bátorítják hétről hétre.

Együtt fejlődnek, együtt is adják tovább a meglelt pozitív energiákat. Aki teheti, látogasson el a megyei könyvtárba, szívjon magába egy kis derűt, legyen részese a hétköznapi csodának.