Példamutatás

Csete Ilona

A reggeli rituálé vajon kinek, mit jelent? Én például kávézás közben nézelődök, az utcai forgatagban szinte mindig ugyanazokat pillantom meg adott időben. Napok óta viszont sok arc, ismeretlen ismerősöm hiányzik: a sietősen tekerő anyuka például, akinek a bringáján elöl s hátul a kisülésekben pici babákat szállítva még ráadásként két kisbiciklis kislányt is navigált minden nap a reggeli csúcsban, a nagy foraglomban. De egy édesapa a közeli pékségnél állandóan kikapta a gyermekülésből kisfiát, majd beszaladtak vásárolni s indultak tovább. A nagylány lobogó hajzuhatagával viharzott el házunk előtt reggelente, zenét hallgatva. A szerelmes pár mostanában máshol gabalyodik egymásba, nem szaporázzák lépteiket a suli felé.

Kitört a VAKÁCIÓ!

Egy nagymamát viszont megpillantottam a minap: ők új arcok mifelénk. A nagyi sántikálva próbált pöttöm unokájával lépést tartani, sikertelenül. Nem is tudtam hirtelen, kinek szurkoljak jobban... A gyermekek egy része otthon, vagy rokonoknál tölti a szünidőt. Olyanok is vannak, akik táborba mennek, vagy a szomszédok összefognak, egymás csemetéire felváltva vigyáznak.

A biztonságra azonban mindig mindenhol fokozottan ügyelni kell. Érdemes felnőttnek, gyermeknek át- és megbeszélni a szabályokat, összeszokni az új helyzetben.
Oda kell figyelnünk a szabadságukat élvező kicsikre és nagyobbakra. Mutassunk nekik jó példát a napi rutinunkban, tanítsuk meg nekik, hogyan vigyázzanak magukra, egymásra, az értékeikre, ismerjék  meg és tartsák be (bárhol is vannak) a szabályokat.