Sport

2015.07.19. 20:00

NB I: az utolsó percben nyert a Loki Békéscsabán

Az újonc Békéscsaba hazai pályán 3-2-es vereséget szenvedett a Debrecentől a labdarúgó OTP Bank Liga nyitófordulójának vasárnapi játéknapján.

Gajdács Pál

Békéscsaba—Debrecen 2—3 (2—1)

Labdarúgás NB I-es mérkőzés, Békéscsaba, Kórház utca, 3700 néző. V.: Pintér (Erős, Király K.) Békéscsaba: Mursits - Bényei, Koszó, Balog Zs., Laczkó — Szilágyi P. (Punosevac, 77.), Borbély, Spitzmüller, Birtalan (Fehér Zs., a 88.) — Viczián (Oláh, a 66.), Korudzsiev. Vezetőedző: Zoran Szpisljak. DVSC: Verpecz — Nagy Z., Máté, Morozov, Korhut — dr. Horváth Zs. (Castillion, a 46.), Varga, Zsidai (Tisza, a 66.), Bódi — Szécsi (Sós, 79.), Balogh N. Vezetőedző: Kondás Elemér.    

Sárga lap: Viczián (odalépett Vargának) a 60., Punosevac (megrúgta ellenfelét) a 87., Balog Zs. (visszahúzta ellenfelét) a 89. percben.
Szögletarány: 2:3 (1:1)

Nagy biztonsági intézkedések előzték meg az összecsapást, a járőrök már a Malom téri kereszteződésben irányították a járműveket és a gyalogosokat is, a régi állóhelyi lelátó alatt közel egy tucat rendőrautót számoltunk meg. E sorok tudósítója még szerencsésnek mondhatta magát, hiszen csak egyszer állították meg a rendőrök, érdeklődve, hogy a vendég, avagy a hazai szektorba igyekszik-e, ám egyik kollégájánál háromszor is érdeklődtek.

Régi arcokkal is összefuthattunk a székházban: az Előre ’70-es évekbeli sikercsapatának két ikonja, Schneider István és Dobó János is kíváncsian várta az Előre — remények szerint — legújabb sikerkorszakának tíz év utáni első élvonalbeli ütközetét éppen a régi rivális Debrecen ellen.


Lassan csordogáltak a nézők a Kórház utcai stadionba, húsz perccel a mérkőzés előtt még csak ezerötszáz-kétezer néző foglalta el helyét.
Az előzetesen megadott összeállításhoz képest több ponton is változás történt, a hazaiaknál Fehér Zsolt, Juhász és Punosevac sem kezdett, viszont nevezték a csapatkapitány Balog Zsoltot, a bolgár Korudzsievet és Szilágyi Pétert. A hajdúságiaknál a középpályán Mihelic helyett Varga József, a támadósorban Castillon helyett Szécsi futott ki a pályára.

Negyven perccel a hármas sípszó előtt kezdtek el melegíteni a csapatok, frissebbek a fehér pólóban kisétáló békéscsabaiak voltak, akiket tapssal fogadta a publikum.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

A mérkőzés előtt a csabaiak egykori ásza, Váczi Zoltán végezte el a kezdőrúgást. A találkozót egyperces gyászszünet előzte meg a Békés Megyei Labdarúgó Szövetség egykori elnöke, Piller Sándor emlékére.

3. p.: Viczián robogott el került ígéretes helyzetbe, beadásáról azonban lemaradtak a társak.
12. p.: Bényei cselezte le magát az alapvonal közelébe, beadott, de Morozov az utolsó pillanatban kifejelte a labdát.
14. p.: Bényei végezhetett el szögletet a jobb oldalról, labdája megtalálta a berobbanó Laczkót, aki hat méterről mintaszerűen fejelt a jobb felső sarokba, 1—0.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

20. p.: Nem sokat késett a válasz: dr. Horváth Zsolt keveredett le a baloldalon az alapvonal közelébe, beívelt labdáját a jó helyen álló Nagy Zoltán a fél méterről Mursits a kapu bal oldalába bólintott, 1—1.
35. p.: Nagy Zoltán bizonytalankodott a tizenhatosa előterében, Viczián rácsapott a labdára, elhúzott
44. p.: Varga József próbálkozott középről, mintegy 15 m-ről, mentettek a védők, Nagy Zoltán bal oldalról ismételt, már-már gólt láttunk Borbély a gólvonalról kivágta a labdát.
46. p.: Ismét Varga veszélyeztetett, becselezte magát a tizenhatoson belülre, de mielőtt lőhetett volna, a védők „leszedték” a lábáról a labdát.
52. p.: Balogh N. futott el a jobb oldalon, az alapvonal közeléből élesen középre vágta a labdát, Castillion lövésébe Koszó tette bele a lábát, a labda a kapu fölött hagyta el a játékteret.
69. p.: A három perccel korábban csereként beálló Tisza tört be a 16-oson belülre, kicselezte Koszót és 8 m-ről a kapus hasa alatt a hálóba lőtt, 2—2.
91. p.: Korhut végzett el szabadrúgást az alapvonal közeléből, erős labdája a kapufáról Bényei hátáról a kapuba pattant, 2—3.

Az első percek kétségkívül a hófehérben játszó lila-fehéreké volt, több ígéretes támadást is vezettek, de kimaradtak. Aztán némiképp váratlanul Bényei remek sarokrúgása után a rutinos Laczkó szép fejesével a Békéscsaba szerzett vezetést. A gól után mintha megzavarodtak volna a hajdúságiak, de megúszták újabb kapott gól nélkül. Átadta a kezdeményezést vendégének az Előre és a piros mezesek az első valamirevaló helyzetéből gól született, nem örülhettek tehát sokáig a vezetésnek a lilák. Lendületben maradtak a csapatok, az iramra egyáltalán nem lehetett panasz, nem véletlen, hogy szűk félóra után a játékvezető ivószünetet rendelt el. Szigorított a védekezésén a Debrecen, egyre ritkábban jutott el a kapuig a Békéscsaba. Egyszer mégis, s abból gólt is lőtt, köszönhetően a szemfüles fiatal Vicziánnak, aki kihasználva Nagy Zoltán hibáját, ismét a Békéscsabának szerzett vezetést. Magyar szinten egy roppant, eseményekben is bővelkedő első félidőt láthatott a közel négyezres nézősereg. Aki ismeretlenül csöppent bele a mérkőzésbe, az nem gondolta, hogy egy újonc és egy hétszeres bajnok csatázik. Pici különbség sem volt a csapatok között, sőt, mondhatjuk, egy árnyalattal a Békéscsaba futballozott jobban és egygólos vezetéssel zárta az első felvonást.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Lehoczky Péter
[/caption]

Aktívabban kezdte a második félidőt a Debrecen, sorozatban dolgozta ki a helyzeteket, amelyből a cserecsatár, Tisza egyet értékesített. A folytatásban is lendületben maradtak a hajdúságiak, Mursitsnak többször is menteni kellett. Amikor már mindenki azt hitte, hogy az egyik pont Csabán marad, jött egy szabadrúgás és egy szerencsétlen öngól. A Békéscsaba annak ellenére megérdemelte volna az egyik pontot, hogy a második félidőben sokkal passzívabban játszott.
 
Jó: Murstis, Viczián, Balog Zs., Laczkó, ill. Balogh N., Szécsi, Tisza, Korhut, Verpecz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!