Sport

2015.05.31. 20:25

Magabiztos Előre győzelem után irány az élvonal!

Csak a három pont volt elfogadható a Békéscsaba számára a Cegléd elleni találkozón, mert máskülönben figyelni kellett volna a lila-fehéreknek a Gyirmót-Siófok találkozó eredményére is. Annak tudatában lépett pályára tehát a második helyen tanyázó Előre, hogy ha legyőzi a kieső helyen álló Ceglédet, akkor biztosan az NB I-ben kezdi a következő szezont.

BEOL

Békéscsaba 1912 Előre–Ceglédi VSE 3-0 (1-0)
Labdarúgás. NB II-es mérkőzés. Békéscsaba, Kórház utca, 6200 néző. Vezette: Szabó Zsolt (Pápai Zoltán, Szalai Balázs). Békéscsaba: Mursits (Póser, 90.) – Bényei, Balog Zs., Fehér (Berki, 73.), Koszó – Borbély, Spitzmüller – Bagi, Király, Birtalan (Juhász, 90.) – Szilágyi. Vezetőedző: Zoran Szpisljak. Cegléd: Kovács A. – Oláh M. (Kovács D., 68.), Albert, Makrai, Kormos (Majoros, 8.) – Pesti, Dóczi, Farkas I., Koós (Markó, 84.) – Koncz, Balog Sz. Vezetőedző: Kecskeméti József.
Sárga lap: Borbély Bálint a 83., illetve Makrai László a 23., Albert István a 62., Pesti a 76. percben.
Szögletarány: 7:6 (6:3).

28. perc: Borbély Bálint állt a labda mögé egy bal oldali szabadrúgásnál. Szépen tekerte középre, ahol Balog Zsolt és Birtalan Botond is érkezett, végül utóbbinak sikerült a kapu jobb oldalába pöccinteni a labdát alig 5 méterről: 1-0.

63. perc: Egy szép jobb oldali beadás után Birtalan Botond emelkedett magasra 5 méterre a kaputól, és a hosszú sarokba csúsztatta a labdát: 2-0.
85. perc: Bagi István szaladt el a jobb szélen, beadta középre, ahol Berki Péter érkezett, 4 méterről becsúszva berúgta: 3-0.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]
Zoran Szpisljak egy éve vette át a csapat irányítását segítőivel, Bücs Zsolttal és Purguly Árpáddal. Akkor azt mondta, hogy az első szezonban egy ütőképes együttes összerakása a cél, a második idényben a feljutás az élvonalba, aztán pedig, ha ezeket a célokat elérik, akkor egy olyan gárda összeállítása, amelyik az NB I-ben is képes megállni a helyét.

Nos, már a Zoran Szpisljak-éra első évében egy karnyújtásnyira, egy győzelemre került a Békéscsaba a feljutástól – tíz esztendővel azt követően, hogy búcsúzott az élvonaltól, és az NB III-ból kellett újra felépítenie önmagát. Ennek szellemében futottak ki a gyepre a lila-fehérek, miközben a B-közép őrjöngött – a szó pozitív értelmében -, és ahogy az induló szól, „mindenki szurkolt az Előrének”.


Noha az első lövés a Cegléd nevéhez fűződött, három nagy helyzetet hagyott ki nem sokkal később a Békéscsaba. Előbb Birtalan Botond ugratta ki Szilágyi Pétert, aki 8 méterről a kapust találta telibe, aztán pedig Király Patrik lőhetett 10 méterről, de centiméterekkel mellé trafált. Utána Birtalan Botond lőtt 13 méterről, de a kapus bravúrral védte a kapufa mellé, befelé csavarodó lapos labdát.

Az első félórában szinte csak a ceglédi térfélen zajlott a játék, „egykapuzott” az Előre. A nagy fölény a 28. percben érett góllá: ismét Birtalan Botond volt a nyerő ember, aki az utóbbi mérkőzéseken sorra szerzett nagyon fontos találatokat, amiken pontok, győzelmek múlottak. Miután a lila-fehérek megszerezték a vezetést, valamelyest visszavettek a lendületből.


Erre bizonyíték, hogy a Cegléd előtt is adódott esély: kétszer fejelhettek, egy 10 méterről megeresztett lövés is borzolta a kedélyeket, volt a támadóiknak egy-két szép elfutása. A Békéscsaba próbálta belőni a második, valószínűleg minden kérdést eldöntő találatot. A legnagyobb helyzet Birtalan Botond előtt adódott, hatalmas löketet eresztett meg a rövid felső felé, de a kapus hárított.

Noha az 1-0 is három pontot ért volna az Előrének, nem nyugodhattak meg egy cseppet sem a lila-fehérek. Különösen annak fényében nem, hogy a második félidőben a Cegléd is elkezdett játszani, több veszélyes szituációt is kialakítottak a vasutasok, amikor a védőknek résen kellett lenniük. A Békéscsaba a szokásossal próbálkozott: a kontrákra épített, hátha azokból megduplázza az előnyét.

Végül így is lett. Pár percet megnyomott az Előre. Előbb egy Borbély Bálint-féle szabadrúgás volt veszélyes, nem sokkal később pedig egy jobb oldali beadásból volt eredményes Birtalan Botond. Fél órával a találkozó vége előtt a három pont sorsa eldőlt: ugyan a Cegléd aktívabbá vált a második félidőben, nem volt benne a játékában a két gól, az, hogy kiegyenlítsen.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Imre György
[/caption]
A Békéscsaba az utolsó húsz-huszonöt percben már teljesen azt játszotta, amit az idényben megszokhattak a nézők. A területet átengedte az ellenfelének, és az ellentámadásokra épített. Volt is még helyzet: Birtalan Botond volt elemében. Ahogy teltek-múltak a percek, úgy vett vissza az iramból mind a két csapat, ennek ellenére Berki Péter még feltette a koronát a csapat teljesítményére.

A szezon utolsó bajnoki mérkőzésén a minden tekintetben jobb békéscsabaiak megérdemelten nyertek, amiért az egész csapat dicséretet érdemel. A szurkolók a lefújást követően hatalmas ünneplést rendeztek, hiszen a következő idényben, tíz év után ismét NB I-es mérkőzésre járhatnak Békéscsabán.

Jó: Mursits, Balog Zs., Birtalan, Király, illetve Kovács A., Koós, Majoros.

A mérkőzésről online tudósítottunk, a részleteket ide kattintva olvashatja el.

Már vasárnap kora délután több lila-fehér mezt öltött, sálat viselő szurkolót lehetett látni Békéscsaba belvárosában. A sorsdöntő találkozó előtt egy órával pedig már vadászva sem nagyon lehetett üres parkolóhelyet találni a Kórház utca környékén, olyan sokan voltak kíváncsiak a Cegléd elleni meccsre, a nézőszám jóval a kezdés előtt elérte a hatezret.

A két legnagyobb szurkolói tömörülés, a Stormcorner és a Bad Boys is készült a mérkőzésre. Egy hatalmas lila drapériát feszítettek ki a kapu mögötti szektorban, a B-középben, rajta a fehér felirattal: „Ha két életem volna, mindkettőt neked adnám!” A drukkerek az egész meccs folyamán bíztatták kedvenceiket, sok NB I-es csapat megirigyelte volna a hangulatot.

A két legnagyobb szurkolói tömörülés, a Stormcorner és a Bad Boys is készült a mérkőzésre. Egy hatalmas lila drapériát feszítettek ki a kapu mögötti szektorban, a B-középben, rajta a fehér felirattal: „Ha két életem volna, mindkettőt neked adnám!” A drukkerek az egész meccs folyamán bíztatták kedvenceiket, sok NB I-es csapat megirigyelte volna a hangulatot.

Fotó: Imre György Fotó: Imre György -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!