Sport

2011.09.07. 08:32

Tizenhárom Békés megyei érem az Európa-bajnokságon

Olaszországban, Lignano-ban megkezdődtek a selejtezők a junior és kadet kick-boksz Európa-bajnokságon. Hat tatami és két ring működik folyamatosan.

BEOL

A Békés megyeiek jó sorsolást kaptak, bár kivétel itt is akadt. A tavalyi világbajnoki ezüstérmes Andó László például már a nyolcba jutásért összekerült az orosz Kajrat Nurmagambetovval, aminél jobb sorsolást is el tudtunk volna képzelni.

Az első napon a békéscsabai Hrabovszki Donát alulmaradt a szlovén Alen Preloznikkal szemben a nyolcba jutásért, mindössze 3 ponttal lemaradva. Az újkígyósi Laurincz Zoltán borzasztóan balszerencsésen küzdött, hiszen minimálisan, az első érvényes találattal kapott ki a horvát Marino Fanagunától. Berczi Ábel (Békéscsabai Lakótelepi SE) legyőzte a szlovén Zan Tomacicot. A békéscsabai Andó László nagy csatában, 3:0 arányú pontozással nyert az orosz Nurmagambetov ellen és bekerült a legjobb nyolcba.

Az Európa-bajnokság második selejtező napját még nagyobb hangulat és hatalmas küzdelmek jellemezték. A tét magasabb volt, hiszen már éremről van szó. Ugyanez a hangulat uralta a Békés megyéből jött népes válogatott csapat küzdelmeit is. Volt, aki örülhetett, volt akinek az erkölcsi győzelem jutott. Ők is megtettek mindent, de egy Európa-bajnokságon minden ellenfél veszélyesnek számít, mindenki győzni jön ide.

Szentpéteri Bence (Békéscsabai Lakótelepi SE) érdemtelenül szenvedett vereséget az ír Sheldon Shallmann ellen. Az újonc Pallagi Szilárd (Békéscsabai Lakótelepi SE-Stop-Shop) elsősorban rutintalansága miatt kapott ki a szintén ír Adam Comdomtól. Az újkígyósi Harangozó Gábor, bár mindent megtett, három ponttal maradt alul Robert Basara (Horvátország) ellenében.

Kádas Gábor (Békéscsabai Lakótelepi SE) egy nagyon szoros mérkőzést vívott light-contactban a szlovák Zsolt Osadan ellen, de minimális különbséggel az ellenfelet látták a bírák győztesnek.

Ringeseink a legjobb négy közé kerültek, de a döntőbe jutás már nem sikerült. Petrina Pál (Békéscsabai Lakótelepi SE) veresége a moldáv Arcus Alexandru ellen a rutintalanság számlájára írható. Csapattársa, Géczei Róbert egy pörgős és kemény mérkőzést vívott az orosz Vitalij Snyukovval szemben, és két-három találattal maradt alul, ami minimálisnak mondható.

Mint edzője, Hricsovinyi Károly elmondta: szembetűnő volt, hogy a pontozók az ütésekre nagyon kevés pontot ítéltek meg, inkább a combrúgásokat pontozták. Ez elgondolkodtató a jövőre nézve. A két ringes tehát bronzéremmel fejezte be az Eb-t.

S most következzenek azok, akik érmesek, de még versenyben vannak a döntőbe jutásért: a békéscsabai Viczián Roland kiélezett mérkőzést vívott a bosnyák Ismar Omicevic ellen. A bosnyák vezetett, de Roland behozta a négy pontos hátrányt, majd a hosszabbítás végén váratlanul fejbe rúgta ellenfelét és nyert. 

Laurincz Boglárka (Újkígyós), akit a súlycsoport esélyesének tartanak, ehhez méltóan lépte le az olasz Beatrice Zucchellit, pedig az olaszok nagyon jók semi-contactban. Andó László (Békéscsabai Lakótelepi SE) váratlanul nagyon kemény csatát vívott a görög Giannis Skordilis ellen, de nyert kick-light-ban.

Krucsai Gergő (Újkígyós) a vártnál könnyebben győzött Davide Minoia (Olaszország) ellen, és ezzel bejutott a legjobb négybe. Kadet I. korcsoportban 47-kg-ban mind a két békéscsabai válogatott idegölő győzelmet aratott, s a két ír válogatottat verték meg! A békéscsabai Csák Bence legyőzte az ír Adam Smith-t, míg klubtársa az alsó ágon Sallay Gábor első érvényes találattal verte az ír Liam De la Courtot. 

A kadet II. korcsoportban Mézes Dávid talán a nap legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy felülkerekedett Matjaz Plech (Szlovénia) ellen, és továbbjutott a legjobb négy közé. Berczi Ábel(Békéscsabai Lakótelepi SE) ismét nyert, most Jure Drije (Horvátország) ellen, s már érmes. Andó László (Békéscsabai Lakótelepi SE) light-contactban is tatamira lépett, és technikás küzdelemmel 3:0 arányú pontozással győzött a szlovén Ziga Ozmec ellen.

Rajtuk kívül még Opauszki Dávid (Békéscsabai Lakótelepi SE) és Poroszlai Ramóna (Füzesgyarmat) száll csatába a döntőbe jutásért. Összegezve: két bronzérmesünk már megvan, s tíz Békés megyei versenyző lép küzdőtérre az Európa-bajnoki döntőbe jutásért, hiszen Andó László két kategóriában is a négybe került.

Debreczeni Dezső edző örömmel állapíthatta meg a nap végén: — Ez a nap sokkal jobb volt, mint a tegnapi, de húzós volt!

Kikkel küzdenek a Békés megyeiek a döntőbe jutásért?

Kadet I kcs. Semi-contact. 28 kg.: Viczián Roland–Luca Persichini (Olaszország). 32 kg.: Krucsai Gergő–Daniel Georgiev (Bulgária). 47 kg.: Csák Bence–Mihail Ernandes (Bulgária). 47 kg.: Sallay Gábor–Nicola Alabanese (Olaszország).

+ 47 kg.: Opauszki Dávid–Stipe Fistonic (Horvátország).

Nők. 37 kg. Laurincz Boglárka–Gracia Maric (Horvátország).

Kadet II. kcs. Light-contact. 42 kg.: Mézes Dávid–Antonis Zaimakis (Görögország). 52 kg.: Berczi Ábel–Vlagyiszlav Salyukov (Oroszország).

Nők. 65 kg.: Poroszlai Ramóna–Natalia Turchan (Lengyelország). Juniorok. Light-contact. 74 kg.: Andó László–Marko Opsivac (Horvátország). Kick-light. 74 kg.: Andó László–Kamil Ruta (Lengyelország).

+ 47 kg.: Opauszki Dávid–Stipe Fistonic (Horvátország).

Nők. 37 kg. Laurincz Boglárka–Gracia Maric (Horvátország).

Kadet II. kcs. Light-contact. 42 kg.: Mézes Dávid–Antonis Zaimakis (Görögország). 52 kg.: Berczi Ábel–Vlagyiszlav Salyukov (Oroszország).

Nők. 65 kg.: Poroszlai Ramóna–Natalia Turchan (Lengyelország). Juniorok. Light-contact. 74 kg.: Andó László–Marko Opsivac (Horvátország). Kick-light. 74 kg.: Andó László–Kamil Ruta (Lengyelország). -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!