Papp Marianna

2019.11.19. 18:18

Illegális letöltések, az internetes világ rejtelmei

Az emberek manapság szinte folyamatosan használják az internetet. Ám nem mindig tudják, pontosan hogy mit is csinálnak. Rengeteg ember tölt le percenként sokféle tartalmat, különböző oldalakról. Bár valószínűleg bele sem gondolnak, hogy esetleg ezt illegálisan teszik.

Andrássy Gyula Gimnázium

Sokan nem tudják megkülönböztetni, hogy mi illegális és mi nem. Az ingyenesség miatt nagyon népszerűek a fiatalok körében a különböző letöltő oldalak. Ugyanakkor az sem utolsó szempont, hogy egyesek szerint a letöltött tartalmak sok esetben nem szerezhetőek be törvényes úton.

Egy kutatásából kiderül, hogy a fiatalok több mint négyötöde (84%) zenehallgatásra, háromnegyede (75%) filmnézésére, kétharmada vásárlásra, 50%-a pedig különböző játékra is igénybe veszi az internetet. Az internet fejlődésével egyre könnyebb hozzájutni olyan jogvédett tartalmakhoz, amelyeknek letöltése a filmforgalmazóknak, stúdióknak, zeneművészeknek, előadóknak komoly bevételkiesést jelent, pedig egy szellemi termék elkészítése nem kevés fáradtságot, erőfeszítést, rengeteg munkát és pénzt követel meg.

Az emberek illegális letöltését nagyban segítik a torrentek. Sok ember egyszerűbbnek tartja azt, hogy esetlegesen illegálisan letölti, mint azt, hogy fizessen érte. Sokszor adnak olyan lehetőséget, hogy 30 napos ingyenes próba időszak, de mint tudjuk, soha semmi sincs ingyen. Egy országos felmérés szerint az emberek nagy része igénybe veszi ezt a próbaidőszakot, de miután ez lejár nem veszik pénzért igénybe az alkalmazást. A kérdés, hogy akkor vajon ezek után milyen megoldást választanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!