Hirdetés

2024.02.22. 07:01

Gyula és Békés vármegye a csütörtökön kezdődő Utazás kiállítás díszvendége, a Várfürdőben rengeteg fejlesztés zajlik

Gyula és Békés vármegye lesz a csütörtökön kezdődő 46. Utazás kiállítás belföldi díszvendége. A kiállításon a város és a turisztikai vonzerővel bíró vármegyei települések, a falvakat tömörítő vármegyei civil szervezet, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, önálló attrakciók, valamint a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Békés Vármegyei Kormányhivatal és Békés Vármegye Önkormányzata összesen 160 négyzetméteres központi standon, egységes arculattal jelenik meg. A megjelenés egyik központi eleme a Gyulai Várfürdő lesz, ahol jelenleg is számos fejlesztés zajlik.

Papp Gábor

Jelenleg szinte nincs olyan része a Gyulai Várfürdőnek, ahol ne zajlana valamilyen fejlesztés vagy beruházás – nyilatkozta szerkesztőségünknek Kun Miklós.

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánjának felkérésére a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. kapta a feladatot az összefogáson alapuló közös megjelenés koordinálására, az egységes arculat kialakítására, a kiállítással kapcsolatos szervezési és kommunikációs feladatok ellátására.

Komoróczki Alizt, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjét Gyula megjelenéséről kérdeztük. A szakember elmondta, Gyula, a történelmi fürdőváros hosszú ideje a Dél-Alföld leglátogatottabb úti célja, egyben legfontosabb gyógyhelye. Már 1984-ben, határozatában az akkori egészségügyi miniszter, dr. Schultheisz Emil gyógyhelynek minősítette a várkert, a Szent Miklós park, a várfürdő, a Csigakert és a kórház által alkotott területet, tavaly november 7-én pedig – az első 4 település egyikeként – Gyula városa megkapta a Magyarország Kincsei – Gyógyhely védjegy használatára jogosító oklevelet.

Az Utazás kiállításon Gyula hat pulttal képviselteti magát a belföldi díszvendég standján. A középső blokk teljesen körbejárható. A tárgyalótér lehetőséget ad partnertalálkozókra, B2B tárgyalásokra, kapcsolatépítésre.

A rendezvénytéren a Gyulai Várfürdő, gyulai vár és az Almásy-kastély, a Gyulai Pálinkafesztivál pulttal jelenik meg, lesz Tourinform-pult is. Partnerszállodáik és a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület ugyancsak megjelennek.

Termékfelajánlással, szakmai előadásokkal, kóstolóprogramokkal, személyes jelenléttel támogatja a rendezvényt a Gyulahús Kft., a Cadeau Bonbonmanufaktúra és a Gyulai Pálinka Manufaktúra. A standon gazdag gyulai programkínálattal várják a vendégeket.

2023-ban 399 ezer 163 szállóvendég érkezett Békés vármegyébe, akik összesen egymillió 123 ezer 955 éjszakát töltöttek el vármegyénk szálláshelyein. A vendégforgalom több mint fele Gyulán realizálódott, így nem véletlen, hogy a történelmi fürdőváros mint hívószó szerepel a vármegye kínálatában az Utazás kiállításon is.

A gyulai vendégéjszakák száma a helyi polgármesteri hivatal adócsoportjának adatai alapján tavaly elérte 606 ezer 644-et. Összehasonlításképpen ez a szám 2022-ben 565 ezer 583, 2019–ben 579 ezer 838 volt. Minden gazdasági nehézség ellenére is több turista jött Gyulára 2023-ban, mint 2019-ben. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján a külföldi vendégek száma 5 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 3 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. TOP 1 küldőország Románia, a TOP 3-ban pedig Szerbia és Szlovákia is szerepel, melyeket Németország követ.

Hevesi Tamás is koncertet ad
Az Utazás kiállítás programjaiban Gyula gazdag kínálattal szerepel. Lesz szerencsekerék és nyereményjáték a Gyulahús termékeivel, gyulai ízutazás, nem hiányozhat a palettáról a gyulai kolbász múltja és jelene, bemutatják a kiállítóhelyeket, a gyulai családi programokat, a gyulai pálinkaversenyt és bonbonkészítés rejtelmeit. Lesz fürdőshow a Gyulai Várfürdővel, bemutató a gyulai vár solymászával és madaraival, középpontba kerül a vár. Koncertet ad Hevesi Tamás, a PowerBeat és Jaffa együttes Gyuláról.

Fejlesztések sora zajlik a Gyulai Várfürdőben
Jelenleg szinte nincs olyan része a Gyulai Várfürdőnek, ahol ne zajlana valamilyen fejlesztés vagy beruházás – nyilatkozta szerkesztőségünknek Kun Miklós. A Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, egyik legfontosabb céljuk, hogy tovább növeljék a vendégelégedettséget, valamint erősítsék az energiahatékony működést.

A legnagyobb volumenű beruházás a főépület felújítása, illetve a reumatológia integrációja. A fejlesztések elérték a 80 százalékos készültséget – számolt be a részletekről Kun Miklós. A Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a munkálatok ugyanabból a pályázati forrásból, illetve önerőből valósulnak meg, mint amiből a vízi gyerekparadicsom is elkészült. A reumatológiai épület rekonstrukciója teljesen elkészült, ott masszázsrészek, raktárak és öltözők kaptak helyet. Ugyanebben a beruházásban még új öltözőket alakítanak ki a kapcsolódó vizesblokkokkal. Éttermet ugyancsak kialakítanak, illetve a téli pihenőrészt 180 négyzetméterrel bővítik.

A közel 940 millió forintos beruházás részeként összességében új pihenőtér, korszerű koedukált öltözők, relax beauty masszázsszalon és pizza-pasta látványkonyha jön majd létre. A nyári főszezon előtt valamennyi beruházási elem elkészül majd.

Kun Miklós igazgató 

Ezzel párhuzamosan előkészítik a Gyulai Várfürdő lovardarészének belső építészeti átalakítását. A belső építészeti tervek már elkészültek, azokat az Országos Tervtanács véleményezi, majd elindítják a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást. A lovardában termálvizes medencék találhatók, és az épület átalakítása várhatóan még a nyár előtt elkezdődik.

– Fontos célunk, hogy a fejlesztés még a kültéri medencék zárása előtt, azaz novemberig lezáruljon – tette hozzá Kun Miklós. – Ez azért is lényeges, hogy erre az időszakra újra beltéri termálvizes medencéket használhassanak vendégeink.

A munkálatok során aláinjektálással megerősítik majd a lovardát, szigetelik az épületet, illetve a csapadékvíz-elvezetés rendszerét is megújítják. Az épület belső részén burkolatcserét hajtanak végre, medencéket mozgatnak át, feljárót alakítanak ki a galériához, új belső installációt készítenek, a falakra kerámiadíszítések kerülnek, amelyeken megvilágítva láthatóak lesznek majd Gyula emblematikus épületei is, mindez különleges hangulatot kölcsönöz majd a megújult lovardának.

Kun Miklós megerősítette, hogy számtalan saját erőből zajló beruházás is fut a Gyulai Várfürdőben.

– Ezek közül a legjelentősebb az automata öntözőrendszer, illetve a kapcsolódó vízkivétel megépítése – fogalmazott Kun Miklós. Az arborétumjellegű park különleges növényvilágával és egyedi miliőjével a fürdővendégek nagy kedvence, aminek megőrzését az automata öntözőrendszer nagyban elősegíti.

A még jobb vendégelégedettség érdekében az uszoda mellett új beach bárt alakítanak ki. A csúszdás medence két kültéri csúszdájának rekonstrukcióját ugyancsak megvalósítják. 2025-re pedig szeretnének újabb csúszdaelemeket is beépíteni.

Megépítik az 50 méteres versenyuszoda szennyvízátemelő műtárgyát, amivel megoldódnak a szennyvízkezelés problémái.

Hosszú évtizedek adósságaként megkezdődik a műszaki udvar generális rendbetétele, amelynek első ütemében a kerítést cserélik majd. Emellett a TMK-műhely teljes rekonstrukciója is megkezdődött, továbbá előkészítés alatt áll a hideg vizes tározó belső szigetelése. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában