Hirdetés

2022.06.17. 11:27

Ma van a Zöldség- és Gyümölcsnap – Indul a hazai gyümölcsszezon

Immár harmadik alkalommal hirdeti meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – az Európai Friss Csapat program részeként – június 17-ére a Zöldség- és Gyümölcsnapot. A cél változatlan, felhívni a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségére egészségünk szempontjából, valamint a gyümölcsszezon beköszöntével népszerűsíteni a hazai agrárium szezonális termékeit.

PR-cikk

A Zöldség- és Gyümölcsnap egyfelől arra buzdít, hogy legalább ezen a napon próbáljunk meg minden étkezésre friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Másfelől az igazi hazai gyümölcsszezon kezdetét is jelenti. 

Június közepétől friss, zamatos hazai termesztésű gyümölcsök bőséges kínálata válik elérhetővé a piacokon és a boltokban. A szabadföldi szamóca mellé érkezik a meggy, a cseresznye, a kajszi, majd később a dinnye, az őszibarack, a szilva és a szőlő. De ne felejtkezzünk el az egresről, a málnáról, a szederről vagy éppen a ribizliről se!

Idén úgy látjuk, kifejezetten jó termésre számíthatunk: a meggy mellett lesz végre megfelelő mennyiségű kajszi, és a tavalyinál jobb dinnyeszezont várunk. Idénygyümölcseink – és zöldségeink is – kiváló minőségben kerülnek piacra, érettek, finomak kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkeznek

 – hangsúlyozza Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Hozzáteszi, érdemes szezonális termékeket választani, mert ezeket akkor szedik le, amikor a legfinomabbak, a legjobb minőségűek, helyben teremnek, nem utaznak több száz kilométert, így a környezetet is védik, és vásárlásukkal a helyi termelőket támogathatjuk.

Győri tanító lett Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse

A NAK és edukációs programja, az Európai Friss Csapat március végén meghirdette a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatot, amelyen 2022 #ZöldségGyümölcsHősének Szabó Krisztiánt, a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanítóját választották meg. Szabó Krisztián Álomerdő-Álommenza elnevezésű projektjében az iskolakertet gondozza tanítványaival, ahol zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, ehető virágot termesztenek, majd fel is dolgozzák azokat. Tapasztalatai szerint, ha a gyerekek végig követhetik a zöldség- és gyümölcstermesztés, majd az ételek elkészítésének folyamatát, akkor szívesebben fogyasztják el őket és kevésbé lesznek válogatósak. Ráadásul nagyon élvezik a közös munkát és otthon a családdal együtt is elkészítik a finomságokat.

Borítókép forrása: dephositphotos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában