Hirdetés

2022.06.10. 07:08

A falvakban is kutatják a tehetségeket

A szezon zárórendezvényeként U11-es kiválasztó labdarúgó-tornára került sor június 7-én, a kiválóan előkészített békéscsabai Kórház utcai centerpályán, szép környezetben és jó hangulatban.

Szekeres Lajos, a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia grassroots koordinátora elmondta, hogy a kiválasztó tornán pályára lépett a Békéscsaba 1912 Előre SE, a Gyulai Termál FC, az Orosházi MTK-ULE 1913 és a Békéscsaba UFC csapata.

Idén nagyon sok programon, edzésen, kiválasztó táboron vannak túl gyerekek – tájékoztatott Szekeres Lajos. –Külön köszönet azoknak, akik lehetővé tették számunkra a mai rendezvényt. A mérkőzések ott zajlottak, ahol az Előre felnőtt csapata is rendszeresen játszik, az MLSZ által előírt méretű pályán, hat plusz egyben játszanak. Betegség és egyéb okok miatt sajnos vannak hiányzók, de akiket itt látunk, azok Békés megye legügyesebb U11-es korú játékosai – mutatott a szakember a lelkesen futballozó gyerekekre.

Megtudtuk, hogy tavaly nyáron indult az új utánpótlás-nevelési rendszer.

Az országban tíz államilag kiemelt akadémia van, az utánpótlásban ők képviselik az elit rendszert. Ez úgy néz ki – ha egy házat hozok példaként –, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség az alapot és a falakat építette fel, mi pedig alkotjuk a többi részét – részletezte a rendszer felépítését Szekeres Lajos. Minden megyében kijelöltek egy-egy tehetségközpontot - ami Békésben a Békéscsaba 1912 Előre akadémiája -, a tehetségközpontok alá pedig úgynevezett körzetközpontokat rendeltek. Békésben három ilyen körzetközpont működik, a Békéscsaba Utánpótlás FC, a Gyulasport Nonprofit Kft. és az Orosházi MTK-ULE 1913. Az alapokat a kistelepülések, vagy D-szintű egyesületek adják az említett körzetközpontokhoz kapcsolódva. A rendszer feladata az, hogy tehetséges gyerekeket válasszunk ki, érjük el a futballistapalántákat a legkisebb falvakban is. Próbáljuk meg őket a megfelelő szinten foglalkoztatni, valamint felfelé áramoltatni a rendszerben elsősorban a saját felnőtt csapataink felé.

Miközben Szekeres Lajos beszélt, a háttérben zajlottak a mérkőzések.

– Szeretnék tőlük minél több labdakihozatalt látni, hogy építsék fel a támadásokat, minél jobban alkalmazzák a kombinatív játékot, hogy később ne ijedjenek meg attól, ha egy keményen letámadó csapattal találkoznak – beszélt az elvárásokról a koordinátor. 

Hozzátette, ebben a körben is vannak olyan játékosok, akik megütik az Előre szintjét, de szeretnének közülük minél többeket látni majdan a felnőtt csapatban is.

Most annyi a dolgunk, hogy figyeljük őket, mit mutatnak, ki lesz, aki alkalmas arra, hogy szintet lépjen, és bejöhessen az Előre csapatába, ott pallérozódva tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában