Hirdetés

2022.01.19. 05:00

Tanulj a Ménesbirtok iskolájában!

A Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium többcélú szakképző intézmény, 110 éves múltra tekint vissza. A mezőhegyesi szakképzést 1911-ben a világhírű Ménesbirtok munkaerőigénye hívta életre, s az iskola jelenlegi fenntartója is a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

Tanévnyitó ünnepség 2021. szeptember 1-én /Fotó: Molnár László/

Az iskola jelmondata kifejezi célkitűzését a mezőgazdasági szakképzés megújítására: De praeteritis gloriosis in futura digna! (Dicső múltból méltó jövőbe!) A több mint két évszázados tradícióra épülő lovasképzés mellett a mezőgépészek képzésének vannak jelentős helyi hagyományai. 1948-ban itt indult hazánkban elsőként traktoros iskola, az 1961/1962-es tanévtől a mezőhegyesi szakképzés fő profilja az országos beiskolázású mezőgazdasági gépszerelő szakma képzése lett.

Megújult formában kínáljuk országos beiskolázású lovas képzésünket leendő diákjaik figyelmébe. A gazda szakképző iskolai képzés nemcsak lovász, hanem állattenyésztő és növénytermesztő szakmairánnyal is folyik az iskolában. 

A Ménesbirtok lótenyésztési csoportjának folyamatosan szüksége van az iskola által kibocsátott szakemberekre, a lóállomány jelenleg 250 egyedből áll. Tanulóink a 2018/2019-es tanévben a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Versenyen II. és IV. helyezést értek el – a legrangosabb országos szakmai versenyt 2019 áprilisában Mezőhegyesen rendeztük. 2018-ban és 2019-ben is a „Magyarország az én hazám” országos közismereti vetélkedőt az iskola háromfős lovászcsapata nyerte meg. A Mezőhegyesen végzett lovas szakemberek keresettek a hazai és a külföldi (Ausztria, Hollandia, Skócia) ménesekben, sikereket érnek el több lovassportszakágban, de még a Nemzeti Vágtán is. A Magyar Lovas Szövetség minden évben szervez rajtengedélyvizsgát Mezőhegyesen a fogathajtó-, a díjugrató- és a díjlovasszakágakban. Fenntartónk a 10. évfolyamtól szakképzési munkaszerződést köt a tanulókkal. Vidéki tanulóinknak az intézmény székhelyén ingyenes kollégiumi elhelyezést biztosítunk, hétvégéken is, havonként egy kötelező hazautazással.

Lovasbemutató a nyílt napon, 2021. október 12-én /Fotó: Hrabovszki Erik/

Mezőgazdaság- és erdészetágazatban az ötéves mezőgazdasági technikus képzést kínáljuk, ahol a 11. évfolyamtól tanulóink állattenyésztő vagy növénytermesztő szakmairányt választhatnak. 

A Ménesbirtok iskolája nemcsak 21. századi oktatótermeket, technológiát és gépeket, hanem ösztöndíjat is biztosít a képzésekhez. Például 4,5 tanulmányi átlag felett havi nettó 30.000 Ft ösztöndíjban részesülnek tanulóink. A Ménesbirtok üzemegységei – központi gépjavító állomás, vetőmag-feldolgozó üzem, 11. majori robotizált szarvasmarhatelep, a lótenyésztés központi telepe, valamint a 20. és 39. major ménesek – jelentik a stabil bázist a szakirányú oktatáshoz. A szakképzés színvonalának növelése érdekében együttműködési megállapodásokat kötöttünk a mezőgazdaság helyi és regionális szereplőivel. Célunk tanulmányi kirándulások és külső gyakorlatok szervezése, a partnerek vezető szakembereinek bevonása a képzésbe. Számunkra a mezőgazdasági innováció kiemelt fontosságú területei a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem.

Technikumban mezőgazdasági gépésztechnikusokat képzünk, míg szakképző iskolában folytatjuk a mezőgazdasági gépészek képzését. 

A traktorosjogosítvány megszerzését ingyenesen biztosítjuk. A Ménesbirtok 37 ha állandó gyakorlóterületet biztosít a mezőgépészképzéshez a teljes termelési időszakra, ahol a növénytermesztés szakmai felügyelete mellett három-négy növény teljes nagyüzemi termesztése valósul meg. A tanulók a legkorszerűbb erő- és munkagépeket használva a gyakorlatban is kipróbálják a talajmunkákat, a vetést és a betakarítást – mérhető eredményekkel. Megismerkedhetnek az AgroVIR rendszerrel és a precíziós gazdálkodás helyben bevezetett elemeivel. Az iskola fenntartója az intézmény egyetlen és kizárólagos duális képzési partnere.

CASE IH traktor a Ménesbirtok oktatóival és az iskola tanulóival 2020-ban /Fotó: Pintér Gábor/

Az iskolai rendezvények palettája rendkívül gazdag: „Varnyúavató” – az iskola gólyabálja, szakmai nap – nyílt nap, adventi nap – karácsonyi rendezvény, szalagavató, Régi idők majálisa – diáknap, ballagás, Múzeumok Éjszakája stb. Nagy igénnyel – iskolai színdarabokkal, filmekkel – emlékezünk meg nemzeti ünnepeinkről. Évről évre lehetőség nyílik belföldi és külföldi szakmai kirándulásokra, rendszeres sportolásra, részvételre szakkörökön, szakmai versenyeken, sportversenyeken és táborokban. Technikumban vívás tantervű testnevelésórákat tartunk. 2018-tól a régi hagyományokat felelevenítve Birtoktábort (nyári címerezőtábort) szervezünk.

Egyik legfontosabb célunknak tekintjük a családias légkör biztosítását. Jelenleg 275 tanulója van a Ménesbirtok iskolájának, 100 fő kollégista – a tanulólétszám növekvő pályán van. 

Egy egészséges és szép környezetben, a tanítási órákon kívül is színvonalas programok sokaságát kínálva, egymást személyesen ismerve és tisztelve igyekszünk felkészíteni diákjainkat az életre. Mintegy 12 milliárd forint értékben zajlik az intézmény székhelyének teljes rekonstrukciója, amely magába foglalja egy C típusú tornaterem és egy 25 méteres 4 sávos tanuszoda megépítését is. Megújulnak a műemléképületek – a főépület és a tanügyi épület –, valamint a tanműhelyek és a kollégium épülete. Milliós pályázatokat nyertünk, kulturális rendezvények sokaságát szerveztük. A kollégiumban a bukás ismeretlen fogalom, és iskolai szinten is nagyon ritka, a tanulókkal való törődés szigorú fegyelemmel párosul. Országos, megyei és járási versenyeken érnek el dobogós helyezést tanulóink, a tanulmányi és vizsgaeredmények is azt mutatják, hogy a Mezőhegyesi Technikum jó iskola, amely mind megjelenésében, mind szakmai munkájában méltó rá, hogy a Ménesbirtok iskolája legyen.

A 2022/2023-as tanévben induló képzéseink

TECHNIKUM:

Tanulmányi terület kódja: 0001

Ágazat: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET;

Szakma: Mezőgazdasági technikus, ÁLLATTENYÉSZTŐ

VAGY NÖVÉNYTERMESZTŐ SZAKMAIRÁNY (508111709)

5 éves technikumi szakmai oktatás és érettségi vizsga

Tanulmányi terület kódja: 0002

Ágazat: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET;

Szakma: Mezőgazdasági gépésztechnikus (508101708)

5 éves technikumi szakmai oktatás és érettségi vizsga

SZAKKÉPZŐ ISKOLA:

Tanulmányi terület kódja: 0003

Ágazat: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET;

Szakma: Mezőgazdasági gépész (408101707)

3 év szakképző iskolai szakmai oktatás

Ingyenes T kategóriás jogosítvány

Tanulmányi terület kódja: 0004

Ágazat: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET;

Szakma: Gazda, LOVÁSZ VAGY ÁLLATTENYÉSZTŐ

VAGY NÖVÉNYTERMESZTŐ SZAKMAIRÁNY (408111704)

3 év szakképző iskolai szakmai oktatás

Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

5820 Mezőhegyes, Kozma Ferenc utca 23.

Telefon:

+36-70/400-2550,

+36-68/466-006;

Fax:

+36-68/468-258

Honlap: www.mezohegyes-szakkepzes.edu.hu

Közösségi oldal: www.facebook.com/mezohegyes.szakkepzes  www.tiktok.com/@mezohegyes_szakkepzes

E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában