Hirdetés

2022.01.17. 10:17

Mit együnk a hús helyett? Vessük bele magunkat bátran a Veganuárba

Húst hússal! – vélik sokan még mindig. Pedig környezettudatossági és egészségügyi szempontból is érdemes megfontolni, mennyi húst fogyasztunk a mindennapokban. Nehéz dolog ez, megvizsgálni szokásainkat. Kulturálisan és evolúciósan is be van ágyazva a húsfogyasztás az emberiség múltjába.

Kép forrása: pixabay

2014-ben tartották először az Egyesült Királyságban a vegán januárnak nevezett kihívást, eseményt. Azóta világszerte egyre több követője van, évente megduplázódik a résztvevők száma. Látva a recepteket, még inkább kóstolva az eredményeket igazán kedvet kaphat az ember, hogy megpróbáljon 30 napig húsmenetesen étkezni. Próbáltuk már?

Fontos, hogy ne csak divathóbortként gondoljunk a húsmentes életre, hiszen az egyéni és a bolygónk jövője szempontjából is nagyon fontos lenne, hogy csökkentsük a húsfogyasztásunkat. Sokan nem is tudják elképzelni hús nélkül az életüket, vagy nem is tehetik meg, mert nincsen lehetőségük másfajta étkezésre. De nem is kell teljesen drasztikus dolgokra gondolni, elég lenne csak csökkenteni, beiktatni olyan napokat amikor nem eszünk húst, már ez a kis változás is nagy hatású lenne, ha mindenki megtenné. Mivel a szokásainkon nagyon nehéz változtatni, sok élelmiszergyártó cég előállt már olyan húshelyettesítő készítményekkel, amik eléggé meggyőzően tudják helyettesíteni, ezeknek jártunk utána, kis kedvcsináló gyanánt.

1. Az aduász hüvelyesek

Ezek a legkézenfekvőbb alapanyagok, ha hús helyettesítéséről van szó. A hüvelyesek azért is fontosak a húsmentes étrend kialakításában, mert nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét, amire szüksége van szervezetünknek. Nem kell a felhasználásukat túlgondolni, egyszerűen használjunk darált hús helyett babot, sárgaborsót, lencsét. Remek fasírtokat készíthetünk belőlük, de rakottakhoz is kiválóak. Sőt, olyan dolgokról sem kell lemondanunk, mint a töltött káposzta, azt is remekül el tudjuk készíteni bab alapú húshelyettesítővel.

A méltán népszerű falafel is csicseriborsóból készül. Csodásan finom változata a gyrosnak.

Képek forrása: pixabay

2. Szója, tofu, szejtán

A szója sokakból ellenérzéseket vált ki, sok rosszat hallani róla, ráadásul az idősebbekben még élhet a kezdeti szójafasírtok pocsék élménye is. De mára már nagyon sok húsmentes étel szuper alapja, tele fehérjével és alig zsírral.

A tofu alapja is a szójabab, igazából ez a szójakocka. Ez az, ami leginkább hasonlít a húshoz, már ami a főzés közbeni viselkedését illeti, mert amúgy másban nem igazán. Íze kimondottan natúr. Megfelelő fűszerezéssel bármilyen húsos étel alapja lehet, ha ügyesen készítjük el. Kapni mindenféle ízesített változatot is, ami aztán már igazán könnyűvé teszi vele a munkát.

A szejtán a szójával ellentétben nem hüvelyes, hanem egy búza alapanyagú húsalternatíva. A szejtán remek alternatíva azoknak, akiknek hiányzik a húsélmény, állag és viselkedés szempontjából. Például szeletelni is lehet és állaga kissé rágós és tömör, akárcsak a húsé. Íze szintén natúr, úgyhogy fűszeres ételekhez ajánlott.

Egyre népszerűbb a vegetáriánus és vegán életmód, így a nagy élelmiszerláncok is elkezdték kiszolgálni a keresletet az ilyen ételekre. Ezért sok előre elkészített húshelyettesítőt találhatunk.

Az Aldi akciós újságnak például külön száma jelenik meg a különböző „mentes ételek” bemutatására. Itt találhatunk felvágottakat, kolbászokat, kencéket, és mindenféle más alternatív húshelyettesítőket. De a Tesco és a Spar is felvonultat némi kínálatot a piacon.

3. Jackfruit és banánvirág

Az eddig leírtak biztosan nem okoztak meglepetést, így a végére azonban hoztunk néhány különlegességet is. A vegánok körében manapság nagyon trendinek mondható a Jackfruit. Ez egy déli gyümölcs, aminek számos jótékony hatása van a szervezetre, de leginkább a rostos, szálas, húsra emlékeztető textúrája miatt kedvelt húshelyettesítő. Nincs különösebben sajátos íze, így kiválóan alkalmas bármilyen ízvilágú étel alapanyagaként.

A banánvirág, valóban a banán virága, méghozzá a gyümölcsök alatt található lila színű csepp alakú rész. Igazi szuperétel ez, bár keveset hallunk róla. Stresszoldó és vírusölő hatású. Valamint nőknek kimondottan egészséges, csökkenti a menstruációval járó nehézségeket, és a szoptatásra is jótékony hatással van. Cukorbetegség és vérszegénység esetén kimondottan ajánlott a fogyasztása. Íze az articsókáéhoz hasonló. Használhatjuk többféle ételhez hús helyett. Például remek salátákhoz, vagy rizzsel, bulgurral keverve. De rántva is kitűnő étel egy vasárnapi rántott hús helyett.

Ha elhatároztuk, hogy csökkentjük a húsevést, utána nehéz lépés az, hogy jó, de akkor mit is együnk helyette. Először fura lesz, mert azt az élményt próbáljuk keresni, amit a hús nyújt. Biztosan úgy fogjuk érezni kezdetben, hogy ezek a fogások igazából csak kamuhúsok. De nem erről van szó. Illetve bizonyos értelemben erről, de próbáljuk meg nem így felfogni, hanem önálló ételként kezelni ezeket az alapanyagokat. Ha kreatívan állunk hozzá, és izgalmas, fűszeres, a mi szájízünk szerinti fogásokat alkotunk, és ügyelünk a megfelelő tápanyag bevitelre, akkor nem fog hiányozni a hús. Idővel legalábbis biztosan nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában