Hirdetés

2021.12.24. 06:45

Rácpontyban is erős a gyulai kolbászkirály

December 14-én ünnepelte a 87. születésnapját Dékány Ferenc, a többszörösen megkoronázott, Nagykamarásról származó, Gyulán élő kolbászkirály.

Nyemcsok László

Aki karácsonyra nem kolbászt készít – van abból elég a kamrában –, hanem halászlét és rácpontyot, családja szerint ezeknek is a mestere. Szilveszterkor pedig nem hiányozhat az asztalról a kocsonya. Feri bácsi korábban karácsonyi toboz-, és szilveszteri szerencsemalac-kolbásszal is előrukkolt.

A Dékány-féle desszertkolbászok idén jubilálnak, hiszen 20 éve, 2001-ben mutatták be a Csabai Kolbászfesztiválon. A termékcsaládba a toboz- és szerencsemalac-mellett, a hóember-, a Mikulás- és a húsvétitojás-kolbászok tartoztak.

– Németországból, Ludwigshavenből importált textilbelekbe töltöttük a kolbászhúst. Ugyanolyan eljáráson – füstölés, érlelés – mentek átv az egyenként 30-70 dekás termékek, mint a hagyományos kolbászok. A szerencsemalac fülébe is került kolbászhús, a malackolbász akasztónak is használható farkincája pedig masnis cukorspárga volt. A különleges megjelenésű termékeket ajándékként vitték a vásárlók. És hogy miért éppen toboz?

– Ez a forma illett legjobban a karácsonyi fenyőfához – ecsetelte a kolbászkirály. – A szerencsemalac pedig arra is utalt, hogy túlnyomórészt sertéshúsból készül a kolbász. Kínáltak ugyan már halkolbásszal is, de azt inkább meghagyom másnak. Nálam, nálunk a hal más módon kerül az ünnepi asztalra, a halászlét és a rácpontyot is régi, jól bevált, saját recept alapján készítem. Desszertkolbász helyett az általunk „ A Pálfinak” elkeresztelt, különleges süteménnyel zárjuk a karácsonyi vacsorát. Feleségem, Judit készíti, mindenki odavan érte a családban. Tejben áztatott piskóta, csokoládékrém nagyon sok reszelt narancshéjjal és rummal, vaníliasodó és tejszínhab alkotja az édességet, aminek egyikünk sem tud ellenállni.

Feri bácsi karácsonykor mindig fontosnak tartja, hogy emlékezzen az összetartozásra, az összetartásra.

– Családi cégünk, a Deka-Union is ezeken alapszik, apa és fia, valamint a munkatársaink együttműködésén, a családi hagyományok őrzésén, ápolásán, továbbadásán – hangsúlyozta a Mester. – Ezt a szeretetteljes összetartást – jó egészséggel, sok örömmel és békességgel – kívánom karácsonyra és az új esztendőre a Békés Megyei Hírlap, valamint a Beol.hu olvasóinak is.

Lovagi öltözékeiből kijött a trikolor

A kolbászkirály elmondta, az elmúlt évtizedekben több felkérése érkezett lovagrendektől, mindegyiket megtiszteltetésként élte meg. Tagja lett a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrendnek, a Magyar Fehérasztal Lovagrendnek, valamint a Szent Vince Borrendnek. Az egyenöltözetek alapján kijött a magyar trikolor, a piros-fehér-zöld. Ha pedig már a Szent Vince Borrend, itt Feri bácsi Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács keresztgyermeke, igaz, hogy Gyuri jó harmincassal fiatalabb nála. Dékány Ferenc büszke arra is, hogy alapító tagja lehetett a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének, melynek tiszteletbeli elnöke ma is.

A Deka Union Kft. elérhetőségei:

 E-mail: [email protected]

honlap: www.deka-union.eu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában