Konferencia

2024.03.19. 18:10

Rétvári Bence: nagy léptékű pedagógusbér-emelés zajlik

Érezhető, nagy léptékű pedagógusbér-emelés zajlik annak érdekében, hogy a tanári pálya minél vonzóbb legyen és növekedjen annak megtartóereje - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten, egy szakmai konferencián.

MW

A pedagógusok bérfejlesztését célzó projekt nyitórendezvénye Budapesten

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

 Rétvári Bence a pedagógusok bérfejlesztését célzó, uniós támogatással megvalósuló projekt nyitórendezvényén közölte, 2020-ban, 2022-ben és 2023-ban 10-10-10 százalékkal, idén 32,2 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövőre pedig a tervek szerint 21 százalékkal emelkedik. Így összesen 93,3 százalékos a növekmény, azaz négy év alatt majdnem a duplájára nő a pedagógusok fizetése. 

A teljes béremelésre 2030-ig összesen 5000 milliárd forintot szánnak, ebből az uniós forrás mintegy 800 milliárd forint

 - ismertette az államtitkár. 

Közölte, a pedagógusok bérét a diplomás átlagbérhez kötik, azaz amennyivel nő a diplomások bére, annyival emelkedik a pedagógusok bére is. 

Rétvári Bence kiemelte, hogy 

az anyagi megbecsülés mellett egyéb kormányzati intézkedésekkel is szeretnék növelni a pályát választók számát. 

Ezért dolgozták ki az új pedagóguséletpálya-törvényt, amely a teljesítményalapú bérezésnek és a béremelésnek is megadta a keretét. Az adminisztrációs terhek csökkentéséért már nem kell portfóliót írni, és eltörölték a kötelező minősítéseket. Továbbá 24 tanórában rögzítették a heti munkaidő-kötelezettséget, a szabadságot 50 napra emelték, és nőtt az intézmények döntési szabadsága is a teljesítményarányos bérezésre - sorolta az államtitkár. 

Elmondta azt is, hogy Magyarországon a nyolcadik legkedvezőbb a tanár-diák arány az unió országai közül: 

az EU-ban 12 diák jut egy tanárra, Magyarországon csak 10,6,

 valamint beszámolt arról is, hogy az unió országai átlagosan a GDP 4,5 százalékát költik oktatásra, Magyarország az 5 százalékát. 

Rétvári Bence szólt arról is, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a pálya iránt, az elmúlt két évben nőtt a pedagógusképzésre jelentkezők száma: míg 20 évvel ezelőtt mintegy 5000 fiatalt vettek fel, 10 éve 7600-at, tavaly pedig majdnem 13 ezret. 

A pedagógusképzés a második legnépszerűbb képzés a felsőoktatásban

 - jegyezte meg. 

Rétvári Bence hangsúlyozta, a cél, hogy a magyar családok gyerekei minél korszerűbb oktatásban részesüljenek, ezt szolgálja a 2018 óta kiosztott mintegy 339 ezer notebook, valamint az ingyenes tankönyvek bevezetése is. 

Ágostházy Szabolcs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a január elsejétől bevezetett béremelési programot sok tekintetben példátlannak nevezte, megemlítve, hogy 

ez a legnagyobb mértékű intézkedés, amelyet az Európai Szociális Alap finanszíroz. 

A Magyarországnak járó kohéziós alapból a pedagógusok béremelésére 763 milliárd forintot fordítanak, ezen felül pedig 26 milliárd forintot szánnak a hátrányos helyzetű tanulókkal foglalkozó pedagógusok többletjuttatására - mondta el az államtitkár. 

A béremelésből 140 ezer köznevelésben dolgozó pedagógus részesedik, köztük 30 ezer óvodapedagógus, a hátrányos helyzetű tanulókkal foglalkozók többletjuttatására pedig 20 ezer pedagógust jogosult - részletezte. 

A pályakezdők béremelésére külön hangsúlyt helyeznek

 - tette hozzá -, hogy minél több tehetséges fiatal lépjen a pályára és maradjon is, ezért nekik 2025-ben további 10 százalékos béremelést biztosítanak. 

Az államtitkár elmondta azt is, hogy az életpályamodell megerősítése mellett a köznevelés általános fejlesztése is a program része, így megvalósulnak majd pedagógus-továbbképzések, esélyteremtési és felzárkóztató programok, kompetenciamérések, szociális fejlesztések. 

Andriana Sukova az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának vezetője kiemelte: nem jellemző, hogy az Európai Unió béreket finanszírozzon. Úgy látták azonban, hogy Magyarországon sok a kihívás az oktatásban. Nagy a tanárhiány, ami hozzájárul az országon belüli egyenlőtlenség növekedéséhez, a pedagógusok leterheltek és alacsony a bérük, emiatt pedig egyre kevesebb tanár marad a pályán - mondta. 

A főigazgató szerint

 a béremelés az első lépés a közoktatás színvonalának és minőségének fejlesztésében. 

A béremelést is finanszírozó uniós operatív programban megállapodtak arról is, hogy a magyar kormány érdemi párbeszédet folytat majd a tanárok képviseleteivel, a szakszervezetekkel, és bevonja az érdekképviseleteket a döntések előkészítésébe - ismertette Andriana Sukova.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában