Átverés

2024.03.22. 14:52

Így működött a dollárbaloldal finanszírozása

Látványosan megdőlt az az állítás, hogy nem a baloldali pártokat segítették a külföldről érkező pénzek. A Magyar Nemzet összefoglalta az ügy mostanra ismert részleteit.

MW

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt pártelnöke beszédet mond a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kossuth Körök országos kampánynyitó rendezvényén a X. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban 2024. február 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Március 19-én Márki-Zay Péter, a dollárbaloldal egykori miniszterelnök-jelöltje arról írt a közösségi médiában, hogy ők a kampány során mindennel jogszerűen elszámoltak és a baloldali pártok nem kaptak ebből a pénzből, sőt azt is tagadta, hogy közös számlát vezettek volna:

Az Action for Democracy NEM a magyarországi ellenzéki pártok 2022-es választási kampányát finanszírozta, hanem az ezzel párhuzamosan folytatott MMM civil kampányt. Az ÁSZ állításaival ellentétben az MMM-nek nemhogy közös számlája nem volt a pártokkal (mekkora hazugság ez!), de még ők sem találtak egyetlen fillért sem, ami tőlünk a pártokhoz került volna

– emlékeztet a Magyar Nemzet.

A lap rávilágít, a valóság ezzel szemben az, hogy Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, a párt elnökségi tagja, illetve oktatási és kulturális árnyékminiszter három héttel ezelőtt, február 21-én az ATV műsorában (16:17-től) elismerte, volt közös központi számla, amelyről a kiadásokat finanszírozták.

A politikust több újságíró, így Krug Emília és Rónai Egon kérdezte, a beszélgetés idevágó részletét érdemes szó szerint is idézni:

Krug Emília: Nem, nem, nem. Az van benne, hogy nem pénzbeli, hanem kampányeszközbeli támogatás formájában használták fel ezeket a forrásokat, tehát szórólapoztak, kampányeszközöket használtak, standoltak stb.

Barkóczi: Azok miből vannak? Pénzből, azokat ki kell fizetni.

Krug: Pénzből. Magyarán az a pénz elvesztette pénz jellegét és kampányeszközök formájában jelent meg a kampányban, ezt mondja az ÁSZ.

Barkóczi: Ha-ha, de nem vesztette el pénz jellegét, mert még egyszer szeretném mondani, mi ilyen pénzeket nem használtunk fel. És, ahogy hallottam itt, a várakozás közben, a Momentum képviselője nyilatkozott az Önök híradójának és ezt ők is megerősítették, hogy nem használtak fel ilyen jellegű pénzeket.

Rónai Egon: Ez azért furcsa, mert Márki-Zay Péter meg azt állítja, hogy de igen.

Barkóczi: Márki-Zay Péter már sok mindent állított, amiről aztán kiderült, hogy nem úgy van.

Krug: De nem volt központi MMM-es központi számla, amiről ezeket a kiadásokat finanszírozták?

Barkóczi: Megmondom őszintén, nem tudom, erről pedig őt kellene megkérdezni.

Rónai: Hát őt megkérdeztük és azt mondta, hogy de.

Barkóczi: Volt, igen, ezt ő is megerősítette, hogy ezekből a pénzekből a pártokhoz nem jutott.

A Magyar Nemzet cikkében azt is felidézi, hogy korábban maga Márki-Zay Péter 2022-ben maga is elismerte, hogy a külföldi adományokból finanszírozták a baloldal kampányát: „Az egyik legfontosabb feladatom volt nekem is már tavaly októbertől kezdve, hogy tudjuk finanszírozni az ellenzék kampányát, hogy tudjunk óriásplakátokat venni, hogy tudjunk Facebook-hirdetéseket, YouTube-hirdetéseket venni. És igen, ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, ahhoz kellett egy nem pártos, párhuzamos civil kampány is, amit az MMM folytatott, az MMM finanszírozott, magyar nagy adományozók és külföldi magyar adományozók segítségével.”

A cikk IDE KATTINTVA folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában