Helyettesítés

2024.02.12. 11:18

Mutatjuk, ki látja el az államfői feladatokat az új köztársasági elnök beiktatásáig

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök megbízatásának megszűnése esetén az új államfő hivatalba lépéséig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Az új köztársasági elnök beiktatásáig tehát Kövér László látja el az államfői feladatokat – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök nyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2024. február 10-én. Novák Katalin lemondott az államfői tisztségről

Forrás: MTI

Fotó: Sándor-palota

Mint a Századvég jogi tanácsadója a hírportálnak kifejtette,

a köztársasági elnök helyettesítése idején az Országgyűlés elnöke országgyűlési képviselői jogait nem gyakorolhatja, és helyette az Országgyűlés elnökének feladatait az Országgyűlés által kijelölt alelnök látja el.

Kövér László immár másodszor ideiglenes államfő.

Ekkor választhat új köztársasági elnököt az Országgyűlés

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény kimondja, hogy a köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban, ennek hiányában az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata meghozatalának napján szűnik meg – mondta az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég jogi tanácsadója kifejtette, az alaptörvény szerint a köztársasági elnököt a korábbi köztársasági elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal,

ha pedig a megbízatás idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított 30 napon belül kell megválasztani.

A köztársasági elnök – titkos szavazással történő – választását az Országgyűlés elnöke tűzi ki. Az alaptörvény 11. cikk (2) bekezdése alapján a köztársasági elnök választását jelölés előzi meg. A jelölés érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges. A jelölést az Országgyűlés elnökéhez a – titkos – szavazás elrendelése előtt kell benyújtani. A megválasztott köztársasági elnök a korábbi köztársasági elnök megbízatásának lejártakor, a megbízatás idő előtti megszűnése esetén a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba, hivatalba lépését megelőzően az Országgyűlés előtt esküt tesz.

Novák Katalin írásban is benyújtotta a lemondását

Novák Katalin február 10-én váratlanul megszakította dohai útját, hazaérkezett és a kegyelmi döntés miatt lemondott a köztársasági elnöki tisztségről. Ahhoz, hogy hivatalos legyen a döntés, írásban is be kellett nyújtania az Országgyűlésnek. Ez február 11-i dátummal megtörtént, így a beadvány már a Parlament honlapján is olvasható – számolt be a Mandiner.

„Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény 2. §-a alapján” – írta Novák Katalin a nyilatkozatában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában