Betelt a pohár

2024.01.29. 12:35

Utcára vonultak a gazdák Belgiumban, a francia és az olasz földművesek is tiltakoznak (videó)

Gazdák vonultak utcára Belgiumban tisztességes jövedelmet követelve és bírálva a közös európai uniós agrárpolitikát, a megmozdulás résztvevői traktorjaikkal Brüsszelben és az ország több fontos csomópontján okoznak közlekedési fennakadásokat – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap internetes oldalán hétfőn több helyszínről tudósítva, írja az MTI.

MW

Belga gazdák akadályozzák traktorjaikkal a forgalmat a Brüsszelbe vezető autópályán Beersel közelében 2024. január 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Matthys

Guillaume Van Binst, a Fiatal Gazdák Szövetségének (FJA) főtitkára a lapnak azt mondta, hogy az akció időtartama a politikai döntésektől függ.

A gazdálkodók mindaddig folytatják a megmozdulást, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő az aggodalmak kezelésére

– tette hozzá a főtitkár.

„Éhezünk, miközben etetünk titeket” feliratú transzparenssel tüntetnek belga gazdák a Brüsszelbe vezető autópályán Beersel közelében 2024. január 29-én
Fotó: Olivier Matthys / Forrás: MTI/EPA

A beszámoló szerint a belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A forgalomlassítással járó megmozdulás Belgiumban már péntek este elkezdődött kisebb vidéki városok közelében. Vasárnap este a vallóniai Mons közelében a résztvevők már autógumikat égettek, traktorjaikkal pedig akadályozták a Brüsszelt Párizzsal összekötő autópálya forgalmát.

Hétfő reggel óta a mezőgazdasági termelők megmozdulása jelentős zavarokat okoz főként az ország déli részének útjain, különösen a vallon főváros, Namur közelében fekvő Daussoulx csomópontjánál és a brüsszeli autópályák bejáratánál.

A Daussoulx autópálya-csomópont forgalmát bejelentésük szerint legalább este kilenc óráig blokkolják. A helyszínen jelenleg 400 traktor akadályozza a forgalmat.

A beszámoló szerint a traktoros menet a délelőtt órákban megérkezett Brüsszelbe is. Mivel nehéz a haladás a Franciaoroszág és Luxemburg felé vezető autópályákon, a rendőrség a kisebb utak használatát ajánlja – tájékoztattak.

Elégedetlenek a francia gazdák is

Megerősítették a biztonsági intézkedéseket vasárnap Franciaországban. Erre azért került sor, mert a gazdák arra készülnek, hogy Párizs felé indulnak az országos tiltakozásuk részeként. Az elégedetlen földművesek jobb életkörülményeket követelnek maguknak. A hatóságok 15 ezer rendőrrel akadályoznák meg, hogy a dühös gazdák bejussanak a fővárosba – írja a Magyar Nemzet.

Gabriel Attal miniszterelnök még egy farmra is ellátogatott, hogy megnyugtassa őket, de úgy tűnik, ez az eddig bejelentett intézkedésekkel együtt is kevésnek bizonyul.

A legjelentősebb francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Jeunes Agriculteurs (Fiatal gazdák) nevű szervezet délután 2 órakor kezdte meg a „határozatlan idejű blokádot” a párizsi régióban és Észak-Franciaországban. Az agrárium többségi szakszervezetei nyolc „blokádpontot” hirdettek a párizsi régió főbb autópályáin, néhány kilométerre a fővárosi körgyűrűtől.

A francia sajtó által megkérdezett gazdák követelései nagyon különbözőek attól függően, hogy a madárinfluenza által sújtott baromfitenyésztőkről, bortermelőkről, biozöldség-termesztőkről vagy nagyüzemi gabonatermesztőkről van szó. Az FNSA az elmúlt években több kompromisszumos megállapodást is kötött a kormánnyal, például a víz vagy a növényvédőszerek adójáról, de a gazdák továbbra is elégedetlenek, elsősorban azért, mert csökken a jövedelmük, és túl sok adminisztratív feladat és korlátozás hárul rájuk. A tüntetők ezenkívül követelik, hogy ne legyen több tilalom a növényvédőszerekre, valamint a természeti katasztrófákat követően gyorsabb legyen a kártalanítás.

Traktorokkal zárják el a belépést a városokba a tüntető olasz gazdák

Az Olaszországot észak-dél irányban összekötő autósztráda kapuit és a városokba bevezető utakat zárták el traktoraikkal hétfőn az olasz gazdák, akik a következő napokban is folytatják tiltakozó megmozdulásaikat – írja az MTI.

Umbria tartományban, Orte város magasságában, az A1-es autósztráda kapuinál közel negyven traktorral és mezőgazdasági géppel sorakoztak fel a tüntetők. Szombat óta demonstrálnak itt, és a következő napokban is visszatérnek.

A rendőrség felügyeli, hogy az autósztrádán haladó járművek ha lassan is, de át tudjanak hajtani a kapukon.

A szintén közép-olaszországi Viterbóban az egyik legforgalmasabb városkaput torlaszolták el, ami közlekedési dugóhoz vezetett. A tüntetők a Coldiretti termelői szövetség közeli székházáról letépték a zászlókat, amelyeket elégették. Hasonlóképpen traktorokkal vonultak fel Friuli-Venezia Giulia tartományban is. Udine város stadionjánál mintegy hetven traktor gyűlt össze. Hétszáz traktor lepte el Foggia város utcáit a déli Puglia tartományban. Dudakoncert kíséretében azt skandálták, hogy addig folytatják, amíg nem érnek el eredményt.

Az Olaszországban január 19-től egymást követő demonstrációk mindennapossá váltak.

Szardínia szigetén keddre Cagliari kikötőjében hirdettek meg traktoros tüntetést.

– A mezőgazdaság és az állattenyészés húsz éve nem volt ennyire rossz helyzetben, „a politika és az intézmények teljesen közönyétől kísérve, a bürokrácia hálója, a nem nyereséges áron forgalmazott agrártermékek, az egyre gyakoribb természeti csapások és állatbetegségek” térdre kényszerítették az ágazatot – hangoztatta Tore Piana, a szardíniai Agrárkutató Központ (Csa) elnöke.

Az olaszországi gazdatüntetések az Európai Unió agrárpolitikája ellen tüntetnek, de elégedetlenségüket fejezik ki a római kormány intézkedéseivel szemben is.

Adókedvezményeket és az ágazatban dolgozni kívánó fiatalok támogatását szorgalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában