Vita

2024.01.17. 17:43

Magyarországtól volt hangos az Európai Parlament

Magyarországtól zengett az Európai Parlament ülésterme szerdán, írja cikkében a Magyar Nemzet. A menekültügyi jogokkal és azt LMBTQ-jogokkal kapcsolatos aggályaik miatt mintegy 20 milliárd eurót továbbra is visszatartanak Magyarországtól.

MW

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetéről és a befagyasztott uniós pénzeszközökről tartott vitában az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

Kiemelt vitával indították a szerdai napot Strasbourgban, adja hírül a Magyar Nemzet. A két vitát magában foglaló blokk első része az előző és az elkövetkező uniós csúcsokra fókuszált, míg a második A magyarországi helyzet és a befagyasztott uniós pénzeszközök címet viselte. A két vitából álló blokkra hivatalosak voltak Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. Michel azonban derékfájdalmára hivatkozva távol maradt az üléstől.

Von der Leyen feltételeket szabott 

Az EP vitáját Ursula von der Leyen nyitotta meg, aki a beszédében kiemelte: húszmilliárd eurót továbbra is visszatartanak Magyarországtól, ennek okát a menekültügyi jogokkal és azt LMBTQ-jogokkal kapcsolatos aggályok adják.

Tavaly májusban Magyarország új törvényt fogadott el az igazságügyi reformról, amely számos, a 2022-es jelentésben megfogalmazott ajánlásunkkal foglalkozik. Ez a törvény megerősíti az igazságszolgáltatás függetlenségét, és korlátozza a politikai beavatkozás lehetőségét az igazságszolgáltatásban. Erre volt szükség ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja a kohéziós alapok feltételeit. Ezt kértük, és ezt Magyarország teljesítette. A biztosok előzetesen tájékoztatták a parlamentet, és természetesen bármikor készek további tájékoztatást adni

– értékelte a bizottság elnöke Magyarország lépéseit. 

A RePower EU, az orosz energiafüggetlenség felszámolását célzó pénzügyi eszköz előfinanszírozásaként érkezett pénzekről Von der Leyen elmondta, hogy azok nem feltételhez kötött összegek voltak. A vitán magyar politikusok is felszólaltak, köztük Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője, aki leszögezte, hogy az ideológiai zsarolás nem elfogadható.

Ha valódi jogállamisági krízist akarnak látni, akkor arra kellene figyelniük, ami a napokban Lengyelországban történik

– mutatott rá.

Uniós csúcsok 

A Magyarországnak járó uniós források után a tervezett napirend szerint a február elsején esedékes EU-csúcsról kellett volna beszélni, de erre nem igazán tértek ki. Még Maria Grapini szocialista román EP-képviselő is felhívta a figyelmet, hogy csak Magyarország gyalázása és az előző ülésen hozott, Ukrajnával kapcsolatos kérdések uralták a vitát.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják el!

Deutsch Tamás szerint diktatúrák hagyományait követi az Ep baloldali többsége

Egyszer és mindenkorra világossá vált, hogy amit évek óta mondunk, az igaz. Ursula von der Leyen ugyanis egyértelművé tette, hogy ha Magyarország hozzá szeretne férni a továbbra is visszatartott uniós forrásokhoz, akkor annak az a feltétele, hogy változtassunk a migrációs politikánkon és a genderőrületet elutasító gyermekvédelmi törvényen

 – értékelte a mai európai parlamenti vitát a Mandinernek Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, hozzátéve,

teljesen egyértelmű, hogy ez a politikai nyomásgyakorlás és zsarolás az alapvető oka a pénzek visszatartásának.

Ritkán mond ilyet az ember, de Gyurcsány Ferencnek igaza volt, amikor tavaly azt nyilatkozta, hogy 

a Magyarországgal szembeni politikai nyomásgyakorlás alapjául szolgáló érvek mögött ők állnak, csak ezek be voltak csomagolva egy jogi köntösbe. 

Deutsch szerint a parlament baloldali többsége gyakorlatilag kitárazott a politikai nyomásgyakorlás tekintetében, de most megint rátettek egy lapáttal.

Az, hogy ösztönzik a tanácsot vagy a bizottságot, hogy újabb 7. cikkely szerinti eljárás induljon hazánkkal szemben, ami már a szavazati jogunk elvételével is járhat, az az Európai diktatúrák legrosszabb hagyományát követi: ha valakivel politikai vitád van, akkor iktasd ki, némítsd el

– mondta a politikus. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában