Botrány

2023.12.05. 07:21

Újabb magyarellenes kirohanás a román parlamentben

Diana Sosoaca, az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) színeiben szenátori mandátumot szerzett, majd S.O.S. Romania néven pártot alapított politikus volt a főszerepben, aki üvöltve igyekezett megzavarni Turos Lórándnak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátorának felszólalását a román nemzeti ünnep alkalmából tartott ülésen.

MW

Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, akik majd ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Menj a magyar parlamentbe, ott beszélj ilyeneket! Túl sok jogot kaptál itt eddig is! Menj Magyarországra!

– ordította teli torokból a hisztérikus kirohanásairól ismert Sosoaca a Krónika erdélyi portál beszámolója szerint.

A politikus egyebek mellett azt is üvöltötte, hogy „december 1-je Romániáé” és azt, hogy „elmagyarosítottátok a románokat, gúnyt űztetek a románok sírjaiból”.

Turos Lóránd beszédében elmondta: 1918. december elseje fordulópont volt az erdélyi magyar közösség számára, mivel többségi nemzetből kisebbségi közösségé vált. A magyar politikus kiemelte a nemzeti, kulturális, oktatási jogok fontosságát felismerő gyulafehérvári határozat jelentőségét.

Egy hétfőn közölt felmérés szerint a 2019-es, első úzvölgyi temetőgyalázásban főszerepet játszó AUR mellett Diana Sosoaca pártja, az SOS Romania is átlépheti az 5 százalékos parlamenti küszöböt. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában