Háború a szomszédunkban

2023.12.25. 09:42

Az örmény miniszterelnök Oroszországba látogat

669. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) Nikol Pasinjan örmény miniszterelnököt fogadja a győzelem napi díszszemle előtt Moszkvában 2023. május 9-én, a II. világháborúban Németország felett aratott győzelem és a háború befejezésének 78. évfordulóján

Forrás: MTI/EPA/Szputnyik

Fotó: Vlagyimir Szmirnov

Az örmény miniszterelnök Oroszországba látogat 

Kétnapos látogatást tesz Oroszországban Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök - idézte hétfőn a RIA Novosztyi hírügynökség az örmény kormány sajtószolgálatát. Pashinyan december 25-én részt vesz a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén, másnap pedig a Független Államok Közössége államfőinek informális találkozóján - jelentette a RIA Novosztyi.

Tűz ütött ki egy nukleáris teherhajón 

Oroszország hétfőn közölte, hogy a katasztrófavédelem munkatársai eloltották a tüzet egy nukleáris meghajtású teherhajón. A tűz vasárnap ütött ki a szovjet gyártmányú Szevmorput hajó egyik kabinjában, amely jelenleg az észak-oroszországi Murmanszk városának kikötőjében tartózkodik - közölte a katasztrófavédelmi minisztérium. A tüzet gyorsan felszámolták.

Többen meghaltak tüzérségi támadásokban

Öt ember halt meg vasárnap a tavaly felszabadított dél-ukrajnai Herszon megyében, amely azóta is heves orosz tüzérségi támadások célpontja. Az orosz kézen lévő Horlivkában pedig az ukrán tüzérségi támadásnak lett egy halálos áldozata és több sérültje vasárnap. 

A herszoni rendőrség közölte, hogy hárman egy magánházat ért orosz tüzérségi találat következtében haltak meg az azonos nevű megyeszékhelyen. Egy nő Herszontól délre egy kisvárosban halt meg dróntámadásban, míg egy másik nő egy északabbra fekvő város ellen intézett heves tüzérségi tűzben vesztette életét. 

Olekszandr Tolokonnikov, a Herszon megyei katonai közigazgatás vezetője az ukrán közszolgálati televízióban közölte, hogy a támadások következtében - amelyek során egy egészségügyi létesítményt is eltaláltak - részlegesen szünetel a gáz- és a vízszolgáltatás. 

Az orosz kézen lévő Donyeck megyei Horlivka város polgármestere, Ivan Prihogyko a Telegram-csatornáján közölte, hogy egy ember meghalt és hat másik megsebesült az ukrán hadsereg tüzérségi támadásában. A jelentés szerint az ukrán tüzérség lerombolt egy bevásárlóközpontot és több más épületet. 

Az ukrán hadsereg déli parancsnoksága szerint egy üzemen kívüli adminisztratív épület és egy raktár megrongálódott az odesszai kikötőben. A helyiségekben tűz ütött ki, amelyet eloltottak. 

Hétfőre virradóra kétszer szólaltak meg a légvédelmi szirénák Odessza megyében, helyi médiumok néhány odesszai detonációsorozatról számoltak be. 

Oroszország harmincegy támadó drónt és két rakétát lőtt ki hétfőre virradóra ukrajnai célpontok ellen, elsősorban az ország déli részében, ezek közül az ukrán légvédelem huszonnyolc drónt és mind a két rakétát lelőtte - közölte hétfőn az ukrán hadsereg. 

A közlemény szerint a drónokat az orosz megszállás alatt lévő Krím félszigetről indították. 

A katonai és polgári hatóságok nem számoltak be károkról vagy sebesülésekről. 

Az ukrán hadsereg közlése szerint két orosz harci gépet is lelőttek az Azov-tenger partján fekvő, orosz megszállás alatt lévő Mariupol, illetve a kelet-ukrajnai Donyeck közelében.

Óvatosabb az orosz légierő 

Az oroszok csökkentik a légi tevékenységet és a cirkálóbombák használatát Ukrajnában, miután az ukránok december 21. és 22. között lelőttek három orosz Szu-34-est délen - írta az Ukrinform az amerikai ISW elemzőcégre hivatkozva.

Kosztyantyin Maszovet ukrán katonai megfigyelő szerint az oroszok korlátozzák a megszállt Krím közelében, különösen a Fekete-tenger északnyugati részén a pilóta nélküli repülőgépek használatát.

A Szumi területet lőtték az oroszok 

Az oroszok tegnap ismét a Szumi terület határ menti területeit és településeit támadták, összesen 12 alkalommal lőttek és legalább 68 robbanást okoztak - jelentette a helyi katonai adminisztráció a Telegramon keresztül.

ORFK: több mint 7200-an érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 4494-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 2803-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t. 

A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

 Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában